Conducatorii auto folosesc mijloacele de avertizare luminoasa, sonora sau bratul, dupa caz, inaintea efectuarii oricarei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat. Conditiile minime de iluminare, semnalizare luminoasa si avertizare sonora pe care trebuie sa le indeplineasca autovehiculele, tramvaiele, remorcile, tractoarele folosite in exploatari agricole si forestiere si vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrari. MTCT este autoritatea competenta in acest domeniu, iar actul normativ ce stipuleaza aceste prevederi este RNTR nr. 2.
Pentru autovehicule sunt obligatorii urmatoarele tipuri de mijloace de semnalizare luminoasa pe fata lumina de culoare alba/galbena selectiv:
– faruri cu lumina de drum.
– faruri cu lumina de intalnire.
– faruri de ceata.
Luminile de intalnire sau de drum, in mers, atat in localitati, cat si in afara acestora, dupa gradul de iluminare a drumului public.
– luminile de intalnire in timpul zilei sunt obligatorii pentru toate autovehiculele cand se deplaseaza pe autostrazi, drumuri expres si drumuri nationale Europene, pentru motocicletele si mopedele pe orice categorie de drum.
– autovehicule care insotesc fie coloane militare, fie cortegii sau care transporta grupuri organizate de persoane si cele care tracteaza alte vehicule sau care transporta marfuri ori produse periculoase.
– atunci cand ploua torential, ninge abundent ori in alte conditii care reduc vizibilitatea pe drum – impreuna cu luminile de ceata pe timp de ceata densa.
– luminile de intalnire pe timpul noptii, la apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, de la o distanta de cel putin 200 m se vor folosi luminile de intalnire concomitent cu reducerea vitezei. Cand va apropiati de un autovehicul care circula in fata dumneavoastra, sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire de la o distanta de cel putin 100 m.
– cand circulati prin tunel, pe timpul zilei sau al noptii folosirea alternanta a luminilor de intalnire cu cele de drum – este obligatorie pe timpul noptii sau in conditii de vizibilitate redusa cand va apropiati de o intersectie nedirijata prin semnale luminoase sau de catre politisti, daca nu incalcati prevederile de mai sus.
– luminile de ceata atat ziua, cat si noaptea, atunci cand este ceata densa.
– lampi de pozitie sau de stationare – in fata de culoare alba, iar spate culoare rosie.
– lampi indicatoare de directie – fata/spate de culoare galbena sau portocaliu.
– lampi de avarii – indicatoarele de directie folosite simultan.
– luminile de pozitie sau de stationare numai pe timpul imobilizarii vehiculului pe partea carosabila in afara localitatilor, de la lasarea serii si pana in zorii zilei, de regula ziua cand ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa ori in alte conditii care reduc vizibilitatea pe drumul public.
– lampi indicatoare de directie se folosesc la punerea in miscare a vehiculului si pentru semnalizarea schimbarii directiei cu ocazia: depasirilor, virajelor, schimbarii benzii, a randului sau la efectuarea manevrei de intoarcere ori la oprirea autovehiculului, dupa cum urmeaza: in localitati de la cel putin 50 m iar in afara localitatilor de la cel putin 100 m.
– lampile de avarii se folosesc cand vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabila, sau cand vehiculul se deplaseaza foarte lent si/sau constituie el insusi un pericol pentru ceilalti participanti la trafic, cand autovehiculul sau tramvaiul este remorcat. Punerea in functiune se va face, in mod succesiv, in ordinea opririi si in cazul in care aceasta manevra este impusa de blocarea circulatiei pe sensul de mers.
Lampile de pe spate sunt:
– catadioptrii.
– lampi de franare de culoare rosie.
– lampi de ceata de culoare rosie intensa.
– lampi de mers cu spatele.
– lampi de iluminare a placii de inmatriculare de culoare alba.
Catadioptrii reprezinta un sistem de lentile si oglinzi de culoare rosie, care in contact cu lumina devin mult mai usor vizibili si care au drept scop facilitarea observarii vehiculului in perioadele cu luminozitate specifica. Fiecare autovehicul are cate doi catadioptrii inclusi in lampile din spate.
Lampi de franare functioneaza la apasarea pedalei de frana sau la actionarea manuala a franei, in cazul vehiculelor cu doua roti. In situatia opririi se folosesc impreuna cu lampile indicatoare de directie.
Lampi de ceata in fapt, conform ultimelor prevederi din domeniu, autovehiculele au prevazute prin constructie o singura lampa in partea pe care se afla postul de conducere, respectiv volanul (stanga sau dreapta, dupa caz).
Lampi de mers cu spatele functioneaza numai atunci cand maneta de viteze este introdusa in marsarier si are rolul de a asigura iluminarea spatiului de manevra, pe de o parte, precum si de a-i avertiza pe ceilalti participanti la traficul rutier, pe de alta parte.
Lampi de iluminare a placii de inmatriculare functioneaza automat, indata ce se trece comutatorul in prima treapta iluminarea pentru stabilirea pozitiei autovehiculului.
deci „atunci cand ploua torential, ninge abundent ori in alte conditii care reduc vizibilitatea pe drum”, folosesti luminile de intalnire sau de pozitie ?
ApreciazăApreciază
De intalnire.
ApreciazăApreciază
Buna ziua,am o problema cu luminile de farnare ,una dintre ele respectiv cea de pe stanga nu functioneaza,ie obligatoriu sa functioneze amandoua.Pot lua amenda.SI mai am si luminile de la nr spat lipsa.
ApreciazăApreciază
Este obligatoriu sa functioneze ambele lumini de franare. La fel si cazul luminilor de la numarul de inmatriculare.
ApreciazăApreciază