Skip to content

Rotile dintate ale cutiei de viteze

7 Decembrie 2012

Rotile dintate utilizate la cutiile de viteze au dantura inclinata, cu profil in evolventa. Rotile dintate cu dinti drepti sunt simple si ieftine dar functioneaza zgomotos si se uzeaza rapid. Utilizarea lor este limitata de realizarea treptei de mers inapoi, cand se folosesc angrenaje decuplabile cu roti baladoare.

Dantura inclinata se foloseste intotdeauna cand rotile dintate sunt in angrenare permanenta. Fata de cele cu dinti drepti sunt mai rezistente, permit micsorarea distantei intre axe, functioneaza uniform si cu zgomot redus. Ca dezavantaje utilizarea danturii inclinate determina aparitia fortelor axiale cu necesitatea preluarii lor, iar in utilizarea angrenajelor permanente determina aparitia si reducerea randamentului, prin frecarile suplimentare dintre roti si arbore, si lungimea cutiei, prin introducerea elementelor de cuplare. Unghiul de inclinare are valori cuprinse intre 20-300, crescatoare de la prima spre ultima treapta de viteza. Profilul utilizat pentru dantura este profilul in evolventa, deoarece asigura sporirea capacitatii portante a danturii, permite corectarea danturii si realizeaza functionarea fara zgomot.

Toate angrenajele cutiei de viteze sunt corectate pe inaltime prin deplasarea profilului sculei in raport cu cercul de divizare al rotii. In acest caz, inaltimea totala a dintelui ramane neschimbata, schimbandu-se numai raportul intre inaltimea capului si a piciorului dintelui. In cazul angrenajului, deplasarea pozitiva a sculei se aplica rotii dintate de diametru mai mic. In raport cu deplasarea normala, la care linia mediana a inaltimii profilului sculei este tangenta la cercul de divizare al rotii, la dantura corectata scula este departata cu distanta zm de cercul de divizare, spre exterior. Coeficientul zm, care exprima raportul dintre deplasarea radiala a liniei mediane a sculei si modulul danturii, se numeste coeficient de deplasare specifica. Prin deplasare specifica pozitiva, la aceeasi inaltime totala a dintelui, ca in cazul danturii normale, creste inaltimea capului dintelui, in schimb inaltimea piciorului dintelui se reduce. In consecinta, razele cercurilor interior si exterior s-au marit, dintele este flancat de alte portiuni de evolventa, mai departate de cercul de baza, cu raze de curburi mai mari, respectiv cu forma mai plata. In felul acesta dintele a devenit mai robust la baza si mai ingust la periferie, iar grosimea dintelui masurata pe cercul de divizare a devenit mai mare decat jumatatea pasului. Rezulta ca la corijarea prin deplasarea pozitiva a sculei se obtine un dinte mai rezistent.

La roata dintata cu diametrul mai mare se aplica deplasarea negativa a sculei, la care linia ei mediana se apropie de centrul rotii ramanand distantata cu zm fata de cercul de divizare. In acest caz rezulta un dinte mai gros la periferie, insa piciorul slabit.

La   rotile dintate ale treptelor superioare, unde rapoartele de transmitere sunt reduse si rotile au dimensiuni apropiate, se foloseste uneori corectarea danturii prin modificarea unghiului de angrenare de la 20 grade la 17 grade si 30 minute sau la 14 grade. Prin reducerea unghiului de angrenare alfa, gradul de acoperire creste iar presiunea normala pe dinte scade.

In constructia cutiei de viteze, rotile dintate pot fi montate dependente de rotatia arborelui, sau independente (libere) de aceasta. S-a aratat ca rotile dependente pot fi executate impreuna cu arborele, sau se monteaza pe arbori prin imbinari demontabile sau nedemontabile.

Rotile dintate libere, care prin rigidizare cu arborele secundar formeaza diferitele trepte de viteza, se monteaza fie rezemate direct pe arbore, fie rezemate prin lagare de alunecare, sau lagare de rostogolire. Pentru diminuarea frecarilor, zona de rezemare a rotii pe arbore este unsa fortat de uleiul centrifugal din canalele din arbore la rotirea arborelui. Ungerea lagarului este facuta printr-un sistem de canale practicat in roti.

Deoarece rotile libere participa la realizarea treptelor de viteza prin solidarizarea lor cu arborele de sustinere prin intermediul mecanismelor de cuplare, rotile libere sunt prevazute cu danturi de cuplare. In vederea unei cuplari usoare, danturile de cuplare se executa cu module mici, astfel cala diametrelor de divizare reduse sa se dispuna de un numar cat mai mare de dinti.

Rotile dintate din cutiile de viteze se executa din otel aliat, respectiv otel aliat superior, la care se aplica diferite tratamente termice sau termochimice. Miezul dintelui trebuie sa fie tenace, pentru a suporta sarcinile mari de soc si suficient de rezistent la incovoiere, iar suprafetele de contact sa fie dure, spre a rezista la uzura.

Anunțuri

From → Piese Auto

2 comentarii
  1. Exista posibilitatea ca aceste roti dintata din cutiile de viteza sa se uzeze, sau trebuiesc schimbate la o anumita perioada?

  2. Sunt cazuri si cazuri depinde mult de mai multi factori, de materialul din care sunt fabricate piesele, de cat de bine functioneaza tot angrenajul, de obiceiul conducatorului auto de a schimba vitezele. Unii dinti se uzeaza intr-un timp mai scurt, iar la altii durata de viata este mai lunga…asta ma refer la cutiile de viteze mecanice.
    La cele automate procentul de uzura este mai mic si durata de viata mai lunga, dar si acolo exista uzura in timp, e normal din moment ce exista o anumita frecare intre piese chiar daca lubrifierea este buna, se produc unele reziduuri din diverse motive care in timp pot duce la uzura. Din pacate cutiile de viteze automate se schimba integral la costuri destul de mari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: