Alberto Ascari


Alberto Ascari 1918-1955, a fost al doilea mare campion mondial in Formula 1. A castigat cu Scuderia Ferrari intre 1952-1953, doi ani la rand titlul de campion mondial la Formula 1, pilotand monopostul Ferrari 500. Este al doilea campion italian in istoria Formula 1, fiind singurul italian care castiga 2 titluri consecutive de campion mondial pentru Italia cu Scuderia Ferrari.

Alberto Ascari a murit intr-un accident pe data de 26 mai 1955 la varsta de 36 de ani, in timp ce incerca un monopost, asta dupa ce cu 4 zile inainte, in circuitul de la Monaco a supravietuit tot unui accident in timpul cursei. Ca si similaritati sau ciudatenii tatal lui Ascari a murit in data de 26 iulie 1925, tot la varsta de 36 de ani, Alberto fiind nascut doar de 4 zile inainte. Ambii tata si fiu au castigat 13 mari premii si au pilotat masini cu numarul 26. Ambii au murit in accident de masina dupa ce au supravietuit cu 4 zile inainte altor accidente, si ambii au murit pe data de 26 a lunii. Ambii au murit dupa un accident in iesirea dintr-o curba la stanga si ambii au lasat in urma lor cate 2 fii. Ambii au fost inmormantati in Cimitero Monumentale din Milano.

O alta curiozitate Paul Hawkins un alt pilot care a suferit un accident in circuitul de la Monaco a murit tot pe 26 mai la 10 ani dupa Ascari.

Cu toate acestea Alberto Ascari a ramas cel mai bun pilot de curse italian al tuturor timpurilor.

Alberto Ascari 1918-1955
Alberto Ascari 1918-1955

Palmares

Campion mondial – 1952 si 1953
Curse la care a luat startul – 32
Curse castigate – 13
Pole position – 14
Prima cursa – Monaco 1950
Prima victorie – Germania 1951

Ultima victorie – Elveția 1953
Ultima cursa – Monaco 1955
Ani in Formula 1 – 1950-1955
Echipe – Scuderia Ferrari, Lancia si Maserati
Nationalitate – italian

ferrari 500

Giuseppe Nino Farina


Giuseppe Nino Farina, 1906-1966, a fost pilot de Formula 1, fiind primul campion mondial al acestui sport, cu echipa Alfa Romeo si monopostul Alfa 158. Anul 1950 a fost cel mai glorios an, atat pentru echipa Alfa Romeo, cat si pentru pilotul Nino Farina, care a participat la prima cursa de Formula 1, organizata vreodata si anume Marele Premiu al Marii Britanii, desfasurat la Silverstone in anul 1950, castigand prima cursa de Formula 1. In acel sezon a mai castigat si cursele din Elvetia si Italia, iar cu un avans de 3 puncte in fata lui Fangio, a devenit primul campion mondial la Formula 1. Nino Farina a fost primul italian care a castigat si a adus Italiei trofeul de campion mondial la Formula 1. Pe langa cursele de Formula 1, Nino Farina a participat si la alte curse in intreaga lume care nu erau incluse in campionatul mondial.

Giuseppe Nino Farina
Giuseppe Nino Farina

Palmares

Campion mondial – 1950

Curse la care a luat startul – 34

Curse castigate – 5

Pole position – 5

Prima cursa – Marea Britanie 1950

Prima victorie – Marea Britanie 1950

Ultima victorie – Germania 1953

Ultima cursa – Italia 1955

Ani in Formula 1 – 1950-1955

Echipe – Alfa Romeo si Scuderia Ferrari

Nationalitate – italian

alfa romeo 158
alfa romeo 158

Clasament constructori Fromula 1 sezonul 2012


Pozitia            Echipa                                         Puncte 

1                     Red Bull Racing-Renault               460

2                     Ferrari                                          400

3                     McLaren-Mercedes                     378

4                     Lotus-Renault                               303

5                     Mercedes                                     142

6                     Sauber-Ferrari                             126

7                     Force India-Mercedes                  109

8                    Williams-Renault                            76

9                    STR-Ferrari                                   26

10                  Caterham-Renault                           0

11                  Marussia-Cosworth                        0

12                  HRT-Cosworth                               0

Clasament general Formula 1 la piloti 2012


Pozitia  Pilot                      Nationalitate               Echipa                      Puncte

1          Sebastian Vettel         German           Red Bull Racing-Renault         281
2          Fernando Alonso       Spaniol            Ferrari                                    278
3          Kimi Räikkönen         Finlandez         Lotus-Renault                         207
4          Lewis Hamilton          Britanic            McLaren-Mercedes               190
5          Jenson Button            Britanic            McLaren-Mercedes               188
6          Mark Webber           Australian        Red Bull Racing-Renault          179
7          Felipe Massa             Brazilian          Ferrari                                     122
8          Romain Grosjean       Francez           Lotus-Renault                          96
9          Nico Rosberg            German           Mercedes                                93
10        Sergio Perez             Mexican           Sauber-Ferrari                        66
11        Nico Hulkenberg      German            Force India-Mercedes             63
12        Kamui Kobayashi     Japonez           Sauber-Ferrari                         60
13        Michael Schumacher German           Mercedes                                49
14        Paul di Resta            Britanic            Force India-Mercedes             46
15        Pastor Maldonado    Venezuelean    Williams-Renault                      45
16        Bruno Senna             Brazilian          Williams-Renault                      31
17        Jean-Eric Vergne      Francez           STR-Ferrari                            16
18        Daniel Ricciardo       Australian        STR-Ferrari                            10
19        Vitaly Petrov            Rus                 Caterham-Renault                     0
20        Timo Glock             German            Marussia-Cosworth                  0
21        Charles Pic              Francez           Marussia-Cosworth                   0
22        Heikki Kovalainen   Finlandez         Caterham-Renault                      0
23        Jerome D’Ambrosio Belgian            Lotus-Renault                            0
24        Narain Karthikeyan  Indian              HRT-Cosworth                         0
25        Pedro de la Rosa     Spaniol            HRT-Cosworth                         0

Formula 1


Logo-ul Formula 1 este abrevierea F1, fiind cunoscut si ca varful motorsportului si al competitiilor cu masini fiind cea mai populara din lume. Fiecare cursa se numeste Grand Prix iar competitia in sine se numeste Formula 1, World Championship. Formula 1 face parte din International Automobile Federation sau (FIA). Circuitele de curse pe care se desfasoara intrecerile de Formula 1 sunt circuite permanente, dar in unele cazuri sunt acceptate si cursele pe strazi in orase (ex. Monaco).

Monoposturile de Formula 1 sunt echipate cu ultimele tehnologii disponibile, limitate doar de anumite reguli tehnice impuse de (FIA). Majoritatea noilor descoperiri tehnice acceptate in Formula 1 ulterior sunt folosite in constructia masinilor de serie. Inceputurile Formula 1 moderne se regasesc dupa razboi in anii 1950. Prima cursa de Grand Prix in cadrul Formula 1, World Championship are loc in Marea Britanie la Silverstone in 13 mai 1950.

 

Dune buggy – masini de teren


Dune buggy este o masina de agrement cu roti mari si late folosita in special in zonele cu dune de nisip sau plaje. De obicei este un vehicul modificat cu motorul montat pe un sasiu deschis, urmarindu-se cresterea raportului putere/greutate sau ambele. Echiparea cu anvelope „all-terrain” in loc de anvelope de nisip transforma un buggy intr-o „off road go-kart”.

Go Kart

 

Datorita simplitatii design-ului lor multe masini de acest tip au devenit din ce in ce mai specializate in functie de teren si echipare, functia fiind specificata in numele masinii. Avantajele utilizarii unei asemenea masini in locuri diverse au facut ca acestea sa intre si in echiparea armatelor moderne fiind echipate si cu armamanet usor.

Noile descoperiri in domeniu auto si implementarea noilor tehnologii in constructia acestor deosebite masini au facut ca tot mai multi constructori sa foloseasca fibra de sticla. Astfel a aparut o gama foarte variata de buggy, varietatea regasindu-se in multitudinea de forme si marimi ale masinilor buggy.

 

Power Pulling


Power Pulling este o competitie sportiva foarte populara in America, Europa si Australia. Competitia consta in tragerea unei sanii cu greutate variabila pe o distanta de 100 metri de catre tractoare modificate. Sunt acceptate diferite clase si echiparea cu mai multe motoare puternice ale unui singur tractor, drept urmare mai este cunoscut ca si cel mai puternic motorsport.
Regula de desfasurare a competitiei este simpla fiecare tractor din clasa lui trage o sanie cu o anumita greutate pe distanta de 100 metri. Daca exista mai mult de un tractor care reuseste un „full pull” (o tragere completa a saniei pe distanta de 100 metri) atunci se mai adauga greutate in plus, castigand concurentul care reuseste sa traga sania pe distanta cea mai mare.
Sania este o platforma pe care se incarca greutati dupa diferite standarde si pentru diferitele clase de concurs ale tractoarelor. Sania este echipata in fata cu o lama de metal masiva rolul ei fiind acela de a creste rezistenta la tragere astfel cu cat distanta este mai mare cu atat mai grea devine tragerea saniei.

Mud Bogging – curse off road prin noroi


Mud Bogging este un sport mai deosebit din categoria off road foarte popular in Statele Unite ale Americii si Canada, constand in conducerea unui autovehicul print-o groapa plina cu noroi o anumita distanta. De obicei castigator este declarat cel care parcurge cea mai mare distanta prin noroi, iar daca sunt mai multi concurenti care parcurg intreaga distanta de noroi atunci castigator este declarat concurentul cu cel mai bun timp de parcurs.
Camionetele participante sunt de obicei cu tractiune integrala pentru a evita blocarea in noroi, cu motoare supra alimentate si dotate cu injectie pe baza de oxid de azot.

Exista diferite reguli de participare si diferite clase, clasificarea facandu-se in functie de puterea motorului, alimentarea cu oxid de azot sau echiparea cu anvelope taiate sau cu zbaturi.

Monster Truck – Show electrizant auto


Un show auto foarte popular in SUA si Australia. Monster Truck (camionete monstru) sunt camionete super stilizate cu roti imense, intentionat construite si suspensii pe masura folosite la concursuri in arene special amenajate oferind show-uri electrizante de divertisment.
Ca si istoric camionetele modificate au devenit foarte populare in anii 1970, in timp constructorii de camionete modificate sau specializat si au reusit performantele de a produce „Monster Truck” mult mai specializate din aliaje si materiale performante care ofera o putere mai mare, agilitate, manevrabilitate cat si o caroserie mult mai usoara. Ca si o paralela sportiva un Monster Truck este echivalentul unui luptator profesionist dar motorizat.
Un spectacol Monster Truck implica de obicei un camion care trece peste mai multe obstacole cu rotile sale imense, obstacole ce pot fi diverse (autoturisme, autobuze, avioane de mici dimensiuni, remorci auto etc), ele pot trece cu usurinta peste orice obstacole sunt fabricate de mana umana. Ca masuri de siguranta toate camionetele sutn echipate cu Remote Ignition Interruptor, sistem care previne accidentele in cazul in care soferul pierde controlul la un moment dat. Tot ca si masuri de securitate de obicei ruleaza un singur vehicul in show sau cel mult doua care concureaza in paralel intr-o proba eliminatorie.
In ultimii ani competitiile de Monster Truck s-au termintat cu numere de „freestyle” in care soferii aveau libertatea de a-si alege singuri cursul si obstacolele in jurul piestei cat si numerele de abilitate in „desajul monstrului”.

 

Calendarul Formula 1 pentru anul 2012


Calendarul Formula 1 pentru anul 2012

01. 2012 FORMULA 1 QANTAS AUSTRALIAN GRAND PRIX (Melbourne) 16 – 18 Mar

02. 2012 FORMULA 1 PETRONAS MALAYSIA GRAND PRIX (Kuala Lumpur) 23 – 25 Mar

03. 2012 FORMULA 1 UBS CHINESE GRAND PRIX (Shanghai) 13 – 15 Apr

04. 2012 FORMULA 1 GULF AIR BAHRAIN GRAND PRIX (Sakhir) 20 – 22 Apr

05. FORMULA 1 GRAN PREMIO DE ESPAÑA SANTANDER 2012 (Catalunya) 11 – 13 May

06. FORMULA 1 GRAND PRIX DE MONACO 2012 (Monte Carlo) 24 – 27 May

07. FORMULA 1 GRAND PRIX DU CANADA 2012 (Montréal) 08 – 10 Jun

08. 2012 FORMULA 1 GRAND PRIX OF EUROPE (Valencia) 22 – 24 Jun

09. 2012 FORMULA 1 SANTANDER BRITISH GRAND PRIX (Silverstone) 06 – 08 Jul

10. GROSSER PREIS SANTANDER VON DEUTSCHLAND 2012 (Hockenheim) 20 – 22 Jul

11. FORMULA 1 ENI MAGYAR NAGYDÍJ 2012 (Budapest) 27 – 29 Jul

12. 2012 FORMULA 1 SHELL BELGIAN GRAND PRIX (Spa-Francorchamps) 31 Aug – 02 Sep

13. FORMULA 1 GRAN PREMIO SANTANDER D’ITALIA 2012 (Monza) 07 – 09 Sep

14. 2012 FORMULA 1 SINGTEL SINGAPORE GRAND PRIX (Singapore) 21 – 23 Sep

15. 2012 FORMULA 1 JAPANESE GRAND PRIX (Suzuka) 05 – 07 Oct

16. 2012 FORMULA 1 KOREAN GRAND PRIX (Yeongam) 12 – 14 Oct

17. 2012 FORMULA 1 AIRTEL INDIAN GRAND PRIX (New Delhi) 26 – 28 Oct

18. FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX (Yas Marina) 02 – 04 Nov

19. 2012 FORMULA 1 UNITED STATES GRAND PRIX (Austin) 16 – 18 Nov

20. FORMULA 1 GRANDE PRÊMIO DO BRASIL 2012 (São Paulo) 23 – 25 Nov