Constructia cutiei de viteze planetare


In constructia CV, unitatea planetara nu se poate folosi in forma prezentata in articolul anterior deoarece nu se poate schimba destinatia elementelor, ci se folosesc combinatii de mai multe asemenea grupe. Cuplarea treptelor de viteza in cazul CV planetare se realizeaza cu ambreiaje polidisc si cu frane cu banda. Ambreiajele polidisc se folosesc pentru solidarizarea in rotatie a doua elemente ale CV aflate in miscare relativa de rotatie, iar franele cu banda pentru legarea la baza a elementelor fixe.
Utilizarea elementelor de frictiune pentru cuplarea treptelor de viteza asigura, prin progresivitatea cuplarii, schimbarea fara soc si demarajul lin al automobilului, de asemenea, dispare necesitatea ambreiajului principal si a sincronizatoarelor, iar procesul de schimbare a treptelor este mult simplificat.
CV planetare asigura posibilitatea cuplarii rapoartelor de transmitere fara intreruperea fluxului de putere pentru autopropulsare si dau o durabilitate sporita constructiei, datorita rigiditatii mari a arborilor si datorita numarului mare de dinti aflati simultan in angrenare.
In schimb, CV planetare au o constructie mai complicata care implica costuri mai ridicate si intretinere pretentioasa.
Constructia cutiei de viteze planetare
Constructia cutiei de viteze planetare
In figura atasata este prezentata schema de organizare cinematica si schema de functionare a CV planetare ZF tip 4HP18Q care impreuna cu un convertizor hidraulic echipeaza autoturismele Peugeot 605 si Citroen XM. CV planetara este compusa din grupul planetar dublu (tip Ravigneaux), completat cu franele multidisc F1 si F2, frana cu banda FB si cuplajele unisens tip roata libera RL1 si RL2. In compunerea grupului planetar se mai intalnesc rotile planetare 2,4 si 7, satelitii 2 si 3, si bratul satelitilor 7.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s