Skip to content

Cum functioneaza sistemul hybrid la Toyota Prius

13 August 2013

La viteza mica – pana la o anumita viteza (mica) puterea este furnizata de catre motorul electric alimentat de la baterii.
Accelerare puternica – puterea este furnizata in mod hybrid din ambele surse, adica se foloseste atat motorul electric alimentat din baterii si generator cat si cel pe combustibil.
Pe Autostrada – in conditii de performanta maxima sursa de putere va fi exclusiv furnizata de catre motorul pe combustibil.
Frana sau Decelerare (micsorarea vitezei, coborare, etc) – in timpul franarii sau decelerarii energia de miscare se recupereaza, motorul electric functionand in regim de dinam, incarcand bateriile.
La stop (fara miscare) – motorul pe combustibil este oprit in mod automat pentrue economisire, iar motorul electric este in “ standby” urmand a fi pus in functionare foarte rapid cand se accelereaza.
Toyota Prius Motor

Toyota Prius Motor

Pentru a creste gradul de siguranta al vehiculelor sale, compania Toyota actioneaza simultan pe doua fronturi: siguranta activa si siguranta pasiva. Cu un scor de 5 stele Euro-NCAP si o gama larga de dotari de siguranta activa si pasiva, Prius permite un control precis pe sosea si ofera un grad ridicat de siguranta a pasagerilor.
Conceptul de Siguranta Activa are ca obiectiv principal prevenirea accidentelor rutiere. Masurile de siguranta activa joaca si vor continua sa joace un rol din ce în ce mai important. Prin intermediul sistemelor electronice, sistemele de siguranta precum ABS, Controlul Tractiunii,
Asistenta la Franare sau sistemul de Control al Stabilitatii Vehiculului ofera soferului un grad sporit de asistenta in cea mai mare parte a situatiilor si conditiilor de drum intalnite.
Sistemul de Control al Stabilitatii Vehiculului (VSC) conlucreaza cu servodirectia electrica, asigurand acesteia un cuplu optim pentru a ajuta soferul sa manevreze volanul mai precis.
Sistemul imbunatateste timpii de reactie si reduce pericolul derapajului prin controlarea fortei motrice a celei de franare in cazul unei opriri de urgenta.
Un ansamblu de senzori comunica Modulului Electronic de Control (ECU) starile vehiculului si actiunile e care le intreprinde soferul. Folosindu-se de aceste informatii sistemul activeaza individual franele si acceleratia masinii pentru a contribui la mentinerea stabilitatii acesteia pe trasa.
Sistemul Toyota de Management Integrat al Parametrilor Dinamici ai Vehiculului (VDIM) este rezultatul integrarii sistemului VSC cu cel de servodirectie asistata cu motor elestric, cu Raport Variabil de Virare (VGRS) – o noua tehnologie cu grad de reactie adaptat solicitarilor.
VDIM este unic datorita urmatorilor factori: in primul rand, controlul este activat inainte ca vehiculul sa depaseasca o stare critica, marindu-se astfel nivelul de siguranta activa (functie de prevenire), in al doilea rand, sistemele componente sunt gestionate cursiv, conlucrand perfect.
Fiecare din subsistemele componente ale VDIM (Sistemul Pentru Prevenirea Blocarii Rotilor la Franare-ABS, de Control al Tractiunii-TRC, de Control al Stabilitatii Vehiculului-VSC, VGRS si Servodirectia Asistata cu Motor Electric) sunt integrate pentru o iteroperativitate maxima. Toyota a fost unul dintre primii producatori care a introdus sistemul VGRS in anul 2002, la modelul Land Cruiser.
Sistemul VDIM integreaza toate celelalte sisteme electronice de siguranta. Senzorii comunica o gama larga de parametri Modulului Electronic de Control – ECU – precum acceleratia in directia de mers, in marsarier sau acceleratia laterala, viteza de rotatie a rotilor, unghiul de inclinare al masinii (raportul de inclinare fata de centrul de greutate al masinii), unghiul de bracaj, gradul de aparase al pedalei de acceleratie si presiunea de franare aplicata fiecarei roti, pentru ca aceasta sa poata avea o imagine clara a parametrilor dinamici ai vehiculului.
Prin compararea acestor surse de informatie, VDIM poate recunoaste intentiile soferului si activeaza electronic, in mod adecvat, diversele sisteme de siguranta pentru a crea un raspuns mai prompt al masinii la comenzile a acestuia, si pentru a creste performantele dinamice ale vehiculului.
Sistemul de Control Electric al Tractiunii (E-TRC) reduce in mod automat puterea motorului daca este sesizata pierderea aderentei rotilor motrice la accelerare. De asemenea, asigura controlul franarii pentru a asigura recastigarea aderentei si a face accelerarea si franarea mai controlabile.
Siguranta pasiva – in interior, Prius dispune de sisteme avansate de protectie a pasagerilor. Zonele frontale deformabile in caz de impact si pana la 8 airbag-uri (SRS in fata, lateral si perdea) asigura protectia pasagerilor. Centurile de siguranta ale locurilor din fata, cu pretensionare si limitatoare de forta, reduc probabilitatea ranilor la nivelul torsului in cazul uni accident.
Conceptul de Siguranta Pasiva, pe de alta parte, are ca obiectiv reducerea efectelor vatamatoare asupra ocupantilor masinii si pietonilor in eventualitatea producerii unui accident. Au fost proiectate caroserii si sisteme de retinere inteligente. Astfel, au fost introduse sisteme de airbaguri laterale, frontale, la nivelul genunchilor si capului, precum si centuri de siguranta cu pretensionare si limitatoare de forta. Toyota are ca obiectiv nu numai reducerea ranirilor ce pot provoca decesul, dar si o reducere semnificativa a celor ce pot avea ca efect rezultate permanente, precum lovitura de bici. In prezent sunt introduse sisteme avansate de airbaguri, ce ofera protectie ocupantilor la nivelul genunchilor, torsului, soldurilor si abdomenului.
Anunțuri
5 comentarii
 1. M-a gandeam sa-mi iau o Toyoyta Prius, am vazut la SH, Executive 1 pe la 7750 euro si Sol la 10870 euro. Deocamdata am un Clio, tocmai i-am reinoit RCA-ul, mi-a luat o groaza pana m-am hotarat de la cine sa fac, n-am mai vrut la Carpatica. Am folosit calculatorul de la RomAsig ca sa compar preturile si ofertele firmelor de asigurari, am ales pana la urma Allianz. Toyoyta Prius mi se pare mai sigura ca Renault Clio si articolul tau chiar m-a convins. Chiar ar fi interesant un articol comparativ intre masinile astea doua. O sa revin sa te citesc, ai un site foarte interesant. Zi faina!

  • Ma bucur ca articolul a fost util

 2. Te invit la un mic concurs 🙂
  http://literestacojii.wordpress.com/2013/08/17/mic-concurs/

  • Multumesc pentru invitatie

   • Cu placere 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: