Cutii de viteze planetare si functionarea unitatilor planetare


CV planetare sunt CV care au in componenta mecanismului reductor cel putin o unitate planetara (grup planetar). Unitatile planetare se caracterizeaza prin aceea ca unele dintre rotile dintate executa in acelasi timp o miscare de rotatie in raport cu propria lor axa si o miscare de revolutie in raport cu axa centrala a mecanismului. Rotile dintate sunt cilindrice si au dintii drepti sau inclinati. De regula se utilizeaza unitati planetare in angrenare mixta, deoarece realizeaza rapoarte mari de transmitere la dimensiuni mici de gabarit.
Cutie de viteze planetara
Cutie de viteze planetara
Pentru a stabili legaturile cinematice dintre elementele unitatii planetare, transmisiei planetare i se asociaza, prin inversarea miscarii, o transmisie cu axe fixe (metoda Willis). Metoda consta in a imprima bratului portsatelit o miscare egala cu miscarea lui reala, dar de sens opus, mecanismele obtinute unul din altul prin aceasta metoda, datorita invariatiei miscarilor relative, sunt transmisii echivalente cinematic.
In functie de combinatiile de montare ale elementelor unitatii planetare se pot obtine sase scheme cinematice si anume: doua scheme cu posibilitatea de reducere a turatiei arborelui condus, doua cu posibilitatea de multiplicare a turatiei arborelui condus si doua scheme pentru mersul inapoi dintre care una reducatoare si una acceleratoare. Pentru realizarea unei transmisii directe a momentului motorului unitatea planetara se blocheaza prin intermediul unui ambreiaj cu frictiune, denumit si ambreiaj de blocare.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s