Caroseria auto cateva generalitati


Definitie – caroseria este acel ansamblu al unui automobil, amenajata corespunzator pentru protejarea conducatorului auto si a pasagerilor in cadrul transporturilor de persoane, asigura amplasarea si transportul incarcaturii utile sau instalarea diferitelor utilaje speciale.
Cerintele primordiale ale unei caroserii sunt sa asigure un confort cat mai mare sa fie cat mai usoara, cat mai rezistenta, aerodinamicitate si vizibilitate maxima pentru conducatorul auto in scopul maririi sigurantei in circulatie.Toate aceste progrese au fost posibile in ultima perioada datorita proiectarii asistate de calculator si modelare a formei in tunele aerodinamice.
Clasificarea caroseriilor auto dupa modul de preluare a eforturilor:
– caroserie neportanta – eforturile sunt preluate in totalitate de catre cadru (sasiu) la astfel de constructii cadrul este separat, iar caroseria este fixata prin elemente elastice de acesta.
– caroserie semiportanta – preia partial eforturile, podeaua caroseriei fiind fixata rigid de cadru prin buloane, nituri sau sudura.
– caroserie autoportanta – preia direct solicitarile mecanice, datorate greutatii sarcinii utile si subansamblelor automobilului montate pe caroserie, asa numita masa suspendata.
Pe langa problemele de stil, care azi au o mare importanta in realizarea unui vehicul, fiecare constructor este obligat ca la proiectarea caroseriei si a echipamentelor interioare sa tina seama de o serie de restrictii datorate atat regulamentelor internationale cat si nationale specifice fiecarei tari privind indeplinirea conditiilor de securitatea activa (primara) si pasiva (secundara).
O alta tendinta in realizarea autovehiculelor este cresterea gradului de confort si a securitatii pasive prin dotarea automobilelor la serie cu cat mai multe echipamente auxiliare specifice ca: air bag-uri (de la doua pana la opt pe un vehicul), instalatii de climatizare, ABS (Anti-lock braking system), centuri de securitate in trei puncte cu pretensionare, EAS (Energy absorbing steering system), ESP (Electronic stability program), TCS (Traction control system).
Reclame

4 gânduri despre “Caroseria auto cateva generalitati

  1. Pai eu recomand totusi un service autorizat 🙂
   Rolul blogului sa zicem este acela de a intelege ce operatii sunt necesare si sa iti permita ca sa poti aplica controlul calitatii serviciilor oferite de catre service 🙂

   Apreciază

  1. Perfect de acord, ar mai fi totusi o varianta in cazul in care iti da voie service-ul sa mesteresti la masina in incinta lor si nu-i deranjezi utilizand echipamentul lor iar cand intampini probleme sa ai o persoana autorizata care sa te indrume sau sa preia reparatia de unde te-ai impotmolit…:)

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s