Simturi importante in conducerea autovehiculului


Auzul este cel de-al doilea simt important in activitatea de conducere auto. Sunetele pe care le aude conducatorul auto il alerteaza, punandu-l “in garda” cu privire la natura si pozitia pe sosea a celorlalti participanti la trafic. Conducatorii auto care nu aud normal pot compensa aceasta deficienta prin folosirea eficienta a indicatorilor vizuali.
Mirosul este un alt simt utilizat in timpul conducerii, care permite suplimentarea informatiilor privind desfasurarea traficului, dar care, uneori, il distrage pe conducatorul auto de la conducerea autovehiculului (de exemplu, mirosul de benzina sau de ars).
Simtul tactil ofera semnale privind contactul cu volanul, pedalele de frana, ambreiaj si acceleratie, manetele si comenzile de bord. De simtul tactil depinde pozitia mainilor pe volan si forta de strangere a acestuia, modul de actionare al pedalierului. De asemenea, prin acest simt, cei de la volan primesc informatii cu privire la denivelarile drumului, trepidatiile vehiculului, mersul neuniform al motorului, patinarea ambreiajului.
Semnalele kinestezice, care iau nastere in cursul efectuarii comenzilor, alcatuiesc conexiunea inversa prin care devine posibila reglarea parametrilor de care depinde finalizarea miscarilor. Nici un comportament orientat spre actionarea unui obiect extern nu este posibil fara executarea unor acte motorii fizice asupra obiectului respectiv.
Componentele motorii pot fii: involuntare (neconditionate) si voluntare – intentionate sau automatizate – putand fi regasite in activitatea de conducere a automobilului.
Cea mai frecvent intalnita este miscarea voluntara, care se declanseaza prin vointa conducatorului auto, ca o decizie de raspuns la diversele influente externe sau de a actiona in vederea atingerii unui anumit scop.
Centrul de comanda se situeaza la nivelul scoartei cerebrale. Indicii dupa care se evalueaza o structura motorie sunt: timpul de reactie sau perioada de latenta, amplitudinea, intensitatea sau forta, forma, precizia, coordonarea, ritmicitatea si melodicitatea, tempoul.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s