Simturile in conducerea autovehiculului


Conducerea in siguranta a unui autovehicul presupune, pe langa insusirea unui volum de cunostinte specifice circulatiei rutiere, formarea deprinderilor de executare corecta a manevrelor si de rezolvare a situatiilor de trafic.
Activitatea fizica si mentala a conducatorului auto, determinata de interactiunea sa cu elementele sistemului circulatiei rutiere, cuprinde urmatoarele cinci etape:
– sesizarea este capacitatea de a privi, vedea, observa si culege informatii.
– identificarea legata imediat de sesizare este capacitatea de a intelege semnificatia evenimentelor de trafic sesizate si legatura acestora cu propria persoana, coparticipanta la situatia de trafic.
– prevederea presupune desfasurarea de rationamente de tipul “daca…atunci”, care anticipeaza mental evolutia evenimentelor si constituie baza pentru elaborarea variantelor comportamentale corespunzatoare situatiei date.
– decizia este procesul psihic care determina alegerea unei variante comportamentale, ca solutie adecvata situatiei concrete de trafic.
– executia.
Toate aceste componente psihice ale activitatii de conducere se intrepatrund si se determina reciproc. Daca una din componente nu este bine realizata, celelalte vor evolua in aceeasi directie, iar probabilitatea aparitiei unei situatii periculoase sau a accidentului rutier creste. Cele cinci componente ale activitatii fizice si mentale ale conducatorului auto au proprietatea de a organiza activitatea psihica a acestuia, astfel incat propriile sale procese psihice devin obiect de cunoastere si analiza.
Pentru a sesiza elementele importante care ar putea determina o schimbare in comportamentul conducatorului auto este necesar ca acesta sa invete care informatii sunt necesare in trafic si unde le gaseste. Aceste cunostinte nu vor fi insa de folos daca organele sale de simt si atentia nu pot culege datele cu precizie si in timp util. Pentru a identifica elementele importante, se impune ca conducatorul auto sa dispuna de un volum de cunostinte care sa-l permita identificarea rapida a obiectelor si a fenomenelor si intelegerea raporturilor lor cauzale. Existenta unui volum mare si diversificat de cunostinte face posibila anticiparea si prevederea desfasurarii evenimentelor.
Decizia rapida si corecta presupune existenta unui registru de solutii corespunzatoare diferitelor tipuri de situatii caracteristice circulatiei rutiere, la care conducatorul auto apeleaza sub presiunea timpului. Decizia este eficienta in masura in care conducatorul reuseste sa selecteze dintr-o multime de solutii pe cea adecvata situatiei in care se afla. Aceasta conditie se realizeaza tot ca efect al invatarii.
Obtinerea unei imagini clare, complete si exacte asupra situatiei traficului este posibila tot datorita simturilor.
Simturile pot fi utilizate in doua moduri: in mod activ, atunci cand conducatorul auto cauta, urmareste, detecteaza informatii si in mod pasiv, daca asteapta sa se intample, sa vada sau sa auda ceva. De exemplu, simtul vizual este indispensabil in activitatea de conducere, iar mirosul numai atunci cand in functionarea motorului, instalatiei de franare etc., se emana un miros de incins, de ars.
Simturile pot fi mai mult sau mai putin solicitate in functie de informatiile receptate, eficienta lor este invers proportionala cu gradul de solicitare. Aceasta se intampla, in general, cand doua sau mai multe simturi primesc in acelasi timp diverse tipuri de informatii. De exemplu, cand un conducator auto observa venind din sens opus un autovehicul care deviaza de pe banda care se deplaseaza si, concomitent, simte ca se dezumfla un pneu, nu poate reactiona la fel de promt la ambele situatii.
Fiecare simt are o anumita capacitate de cuprindere, deci este limitat, dar daca actioneaza corect, conducatorul auto poate observa si identifica orice situatie din trafic.
Reclame

2 gânduri despre “Simturile in conducerea autovehiculului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s