Skip to content

Simturile in conducerea autovehiculului

10 Iunie 2013

Conducerea in siguranta a unui autovehicul presupune, pe langa insusirea unui volum de cunostinte specifice circulatiei rutiere, formarea deprinderilor de executare corecta a manevrelor si de rezolvare a situatiilor de trafic.
Activitatea fizica si mentala a conducatorului auto, determinata de interactiunea sa cu elementele sistemului circulatiei rutiere, cuprinde urmatoarele cinci etape:
– sesizarea este capacitatea de a privi, vedea, observa si culege informatii.
– identificarea legata imediat de sesizare este capacitatea de a intelege semnificatia evenimentelor de trafic sesizate si legatura acestora cu propria persoana, coparticipanta la situatia de trafic.
– prevederea presupune desfasurarea de rationamente de tipul “daca…atunci”, care anticipeaza mental evolutia evenimentelor si constituie baza pentru elaborarea variantelor comportamentale corespunzatoare situatiei date.
– decizia este procesul psihic care determina alegerea unei variante comportamentale, ca solutie adecvata situatiei concrete de trafic.
– executia.
Toate aceste componente psihice ale activitatii de conducere se intrepatrund si se determina reciproc. Daca una din componente nu este bine realizata, celelalte vor evolua in aceeasi directie, iar probabilitatea aparitiei unei situatii periculoase sau a accidentului rutier creste. Cele cinci componente ale activitatii fizice si mentale ale conducatorului auto au proprietatea de a organiza activitatea psihica a acestuia, astfel incat propriile sale procese psihice devin obiect de cunoastere si analiza.
Pentru a sesiza elementele importante care ar putea determina o schimbare in comportamentul conducatorului auto este necesar ca acesta sa invete care informatii sunt necesare in trafic si unde le gaseste. Aceste cunostinte nu vor fi insa de folos daca organele sale de simt si atentia nu pot culege datele cu precizie si in timp util. Pentru a identifica elementele importante, se impune ca conducatorul auto sa dispuna de un volum de cunostinte care sa-l permita identificarea rapida a obiectelor si a fenomenelor si intelegerea raporturilor lor cauzale. Existenta unui volum mare si diversificat de cunostinte face posibila anticiparea si prevederea desfasurarii evenimentelor.
Decizia rapida si corecta presupune existenta unui registru de solutii corespunzatoare diferitelor tipuri de situatii caracteristice circulatiei rutiere, la care conducatorul auto apeleaza sub presiunea timpului. Decizia este eficienta in masura in care conducatorul reuseste sa selecteze dintr-o multime de solutii pe cea adecvata situatiei in care se afla. Aceasta conditie se realizeaza tot ca efect al invatarii.
Obtinerea unei imagini clare, complete si exacte asupra situatiei traficului este posibila tot datorita simturilor.
Simturile pot fi utilizate in doua moduri: in mod activ, atunci cand conducatorul auto cauta, urmareste, detecteaza informatii si in mod pasiv, daca asteapta sa se intample, sa vada sau sa auda ceva. De exemplu, simtul vizual este indispensabil in activitatea de conducere, iar mirosul numai atunci cand in functionarea motorului, instalatiei de franare etc., se emana un miros de incins, de ars.
Simturile pot fi mai mult sau mai putin solicitate in functie de informatiile receptate, eficienta lor este invers proportionala cu gradul de solicitare. Aceasta se intampla, in general, cand doua sau mai multe simturi primesc in acelasi timp diverse tipuri de informatii. De exemplu, cand un conducator auto observa venind din sens opus un autovehicul care deviaza de pe banda care se deplaseaza si, concomitent, simte ca se dezumfla un pneu, nu poate reactiona la fel de promt la ambele situatii.
Fiecare simt are o anumita capacitate de cuprindere, deci este limitat, dar daca actioneaza corect, conducatorul auto poate observa si identifica orice situatie din trafic.
Anunțuri
2 comentarii
  1. Daca faci scoala pentru examenul auto eu cred ca te descurci !

    • Posibil ca m-as descurca si acum daca as fi pus in situatia de a mai da inca o data pentru permis 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: