Skip to content

Atentie oboseala la volan poate ucide !

12 Mai 2013

In Franta, somnolenta se afla la originea a 30% dintre accidentele survenite pe autostrazi, si a 20% din cele petrecute pe sosele, releva un articolul aparut recent in cotidianul francez de mare tiraj Le Parisien. Cu un bilant anual de 6.000 de morti si 24.000 de raniti grav in accidentele auto, Franta continua sa considere combaterea insecuritatii rutiere drept o prioritate, noteaza ziarul amintit. Si aceasta, in pofida recentelor ameliorari ale situatiei, in urma carora numarul celor care si-au pierdut viata pe arterele sale rutiere a scazut cu 1.500, iar cel al ranitilor, cu 26.000. Pe langa viteza mare si consumul de alcool, exista si un al treilea factor incriminat in producerea accidentelor, la fel de important, dar inca prea putin cunoscut, si anume acela al tulburarilor de somn si al scaderii vigilentei. Cu toate acestea, este vorba de un fenomen foarte curent, intrucat un francez din cinci sufera de insomnie si 70% din totalul populatiei Frantei se plange de insuficienta – in plan calitativ ori cantitativ – a somnului.
Somnolenta la volan este la originea a 20-30% dintre accidente – 30% pe autostrazi si 20% pe sosele, au subliniat specialistii in probleme de securitate rutiera cu prilejul unui colocviu parlamentar organizat la Paris, de deputatul Richard Dell’Agnola. „Lupta impotriva violentei rutiere, care constituie o prioritate a guvernului francez, necesita manifestarea unui interes aparte pentru tulburarile vigilentei la volan”, a declarat el. „Un conducator auto din doi se priveaza de somn inainte de plecarea in calatoriile de lunga durata”, a amintit dr. Pierre Philip, din cadrul Clinicii pentru patologia somnului din cadrul Spitalului Pellegrin din Bordeaux, un medic care ofera consiliere de specialitate delegatului ministerial pentru securitate rutiera. „Or, studii recente, in special cel efectuat de Connor, dat publicitatii in anul 2012 in paginile cunoscutei publicatii The British Medical Journal, au demonstrat ca exista un pericol real in conducerea unui autovehicul in conditiile in care nu s-a dormit suficient”. A fi la volan intre orele doua si cinci dimineata mareste de 5,6 ori riscul producerii unui accident. Iar a dormi mai putin de cinci ore, creste acest risc de 2,7 ori. De fapt, privarea de somn are efecte la fel de nocive ca si consumul de alcool, ceea ce majoritatea dintre noi ignora: 17 ore de veghe – adica sa te afli la volan la miezul noptii dupa o zi de activitate – echivaleaza cu 0,5 grame de alcool in sange, iar 24 de ore de veghe inaintea urcarii la volanul unui autovehicul este un fapt la fel de periculos ca si o alcoolemie de un gram. Am asimilat cu totii mesajul ca trebuie sa optam intre a bea si a conduce masina in Franta, pe marginea autostrazilor si soselelor, exista mari panouri de avertizare inscriptionate cu acest mesaj. Ar trebui sa se insiste, insa, si asupra importantei unei bune igiene a somnului inainte de a porni la drum in calitate de conducator auto, opineaza Catherine Petitnicolas, semnatara articolului din Le Parisien.
Specialistul francez in patologia somnului a avertizat si in ceea ce priveste riscurile adormirii la volan, legate de luarea anumitor somnifere si a altor tranchilizante consumate masiv de cetatenii francezi. „Zece la suta dintre ranitii sau mortii in accidentele rutiere se aflau sub efectul unui preparat psihotrop”, a subliniat dr. Anne Castot, farmacolog in cadrul Agentiei Franceze de Securitate Sanitara a Produselor pentru Sanatate AFSSAPS, adaugand ca „riscul producerii unor accidente este marit de doua pana la cinci ori in urma consumului de substante sedative, tranchilizantele pe baza de benzodiazepine fiind cel mai adesea incriminate”. De unde si mesajul repetat raspicat: inainte de a ne urca la volan, trebuie sa dormim bine, si mai ales sa nu fi luat somnifere.
O ancheta privitoare la conducatorii auto din Marea Britanie a constatat ca 29% dintre cei intervievati au recunoscut ca au fost pe punctul de-a adormi in timpul sofatului, in ultimul an. Aproximativ o patrime din randul conducatorilor auto new-yorkezi a recunoscut ca, uneori, au atipit la volan. Circa o treime dintre conducatorii australieni de camioane, care au raspuns la o ancheta nationala, au considerat ca oboseala este o problema grava. Studiul publicat, recent, de Philip si colaboratorii arata ca, din aproximativ 68 000 de incidente rutiere grave, produse in conditii meteorologice favorabile si in care a fost implicat un singur autovehicul, 10% s-au datorat oboselii.
Anunțuri

From → Codul Rutier

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: