Interactiunea dintre pneu si calea de rulare nedeformabila


Determinarea formei si a dimensiunilor petei de contact a pneului, a presiunii de contact dintre pneu si calea nedeformabila, in functie de presiunea aerului din pneu si pentru o sarcina radiala data. Cum se proceadeaza?
Avem nevoie de un autoturism complet utilat, cric hidraulic pentru autovehicule, manometru manual pentru masurat presiunea aerului din pneu, compresor sau pompa de aer, coli de hartie milimetrica (format A4), tus de stampila si pensula.
Determinarea formei si dimensiunilor petei de contact a pneului se face la roata stanga de la puntea fata a autoturismului. Cu ajutorul cricului se ridica roata autovehiculului, pana cand roata pierde complet contactul cu solul, astfel incat se poate aseza coala de hartie milimetrica intre pneu si calea nedeformabila.
Dupa ce se stabileste presiunea aerului din pneu, se vopseste cu tus o zona a benzii de rulare, pe o suprafata aproximativ egala sau mai mare decat pata de contact. Se aseaza coala de hartie milimetrica pe sol, sub roata, si se roteste pneul astfel incat zona vopsita sa se afle exact deasupra colii de hartie, dupa care se slabeste cricul pentru a efectua contactul dintre pneu si calea nedeformabila, cu coala de hartie intre cele doua. Se ridica din nou roata (autovehicolul) cu ajutorul cricului si se indeparteaza coala de hartie, pe care s-a imprimat forma si marimea petei de contact, in functie de presiunea aerului din pneu si incarcarea radiala. Procedeul se repeta pentru cel putin 5 valori ale presiunii aerului din pneu.
Rezultatele masuratorilor si prelucrarea datelor, se masoara direct pe coala de hartie milimetrica dimensiunile petei de contact (latimea si lungimea), apoi se calculeaza aria petei de contact, apoi se calculeaza aria petei efective, prin planimetrarea figurii obtinute pe coala de hartie milimetrica (se scad ariile canalelor ce formeaza desenul benzii de rulare.
Concluzii si observatii – se poate observa ca exista o diferenta importanta intre aria teoretica si cea reala de contact dintre pneu si calea nedeformabila. Aceasta diferenta se explica prin existenta unor canale si nervuri pe banda de rulare, care formeaza desenul benzii de rulare. Aceste formatiuni au un rol decisiv in aderenta si caracteristicile de rulare ale pneului, ele influentand in mod direct comportamentul pneului in timpul exploatarii.
In modul de desfasurare a masuratorilor nu pot interveni factori ce sa influenteze puternic calitatea rezultatelor, deoarece amprenta petei de contact se ia printr-o metoda foarte simpla ce nu implica utilizarea de aparate complicate sau foarte sensibile.
Pe de alta parte, insa, la prelucrarea si analizarea datelor pot aparea insa erori destul de mari: aria totala de contact se poate stabili relativ simplu, insa aria reala de contact poate crea dificultati la calcul. Acest lucru se intampla deoarece canalele nu sunt de aceleasi dimensiuni, nu sunt dispuse intotdeauna simetric fata de vreo axa a petei de contact si de multe ori au forme relativ neregulate.
In final, rezultatele pot fi de natura aproximativa, chiar daca amprenta este imprimata pe o coala de hartie milimetrica poate fi dificil sa se stabileasca exact aria petei de contact.

Un gând despre “Interactiunea dintre pneu si calea de rulare nedeformabila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s