Transporturile feroviare in Romania


Caile Ferate din Romania au o istorie de mai bine de 125 de ani. De-a lungul acestora, calea ferata a fost un motor al progresului tehnic si uneori, chiar economic al societatii. De asemenea, a fost un factor de stabilitate care, in mare masura, nu a putut fi influentat de curentele politice.
Transporturi feroviare
Transporturi feroviare
Inceputul secolului al XIX-lea marcheaza nasterea caii ferate, adevarata aventura tehnica feroviara schimband viata si conditiile existentiale ale locuitorilor planetei. Aparitia caii ferate a inlaturat un concurent: tractiunea animalelor, nu dupa mult timp de la primul drum facut de locomotiva cu abur. Inevitabil caile ferate vor lupta din greu cu un concurent puternic: transportul auto, pentru a-si mentine importanta transportatorilor.
Prima cale ferata construita pe teritoriul Romaniei: „Linia carbunarilor” – Oravita – Bazias. La 20 august 1854 s-a inaugurat linia Oravita- Bazias, in lungime de 62,5 km, numai pentru transportul carbunelui, aceasta fiind prima cale ferata construita pe teritoriul de astazi al României. Preluata la 12 ianuarie 1855 de catre „Societatea Cezaro – Craiasca Privilegiata a Cailor Ferate Austriece” (St.E.G.), dupa unele imbunatatiri, la 1 noiembrie 1856 a fost deschisa si pentru transportul calatorilor.
Prima cale ferata construita de ingineri romani Buzau – Marasesti. La 13 septembrie 1872 s-a deschis linia Bucuresti – Ploiesti – Buzau – Galati – Barbosi – Tecuci – Marasesti – Roman – Suceava.
CFR SA detine si o infrastructura feroviara privata compusa din linii care sunt destinate strict exploatarii necomerciale, instalatii de telecomunicatii, cladiri etc., precum si proprietati care nu sunt legate direct de circulatia feroviara, exploatarea acestora fiind o sursa importanta de venit. Ca urmare a repartizarii patrimoniului SNCFR, in conformitate cu domeniul specific de activitate, CFR SA detine in proprietate privata cladiri si constructii, terenuri, unitatile de productie SPIACT, SIRCUC, SUDAREC, SIMC, ateliere de proiectare, Centrul de informatica si oficiile de calcul teritoriale, Agentia de telecomunicatii, Tipografia Filaret, Editura Feroviara, centrele de instruire si de perfectionare, grupuri scolare si gradinite, cluburi si baze sportive, hoteluri si restaurante si altele.
CFR SA presteaza servicii de productie industriala dintre care: instalatii de sonorizare, indicatoare de circulatie feroviara, transformatoare si redresoare de toate tipurile, confectii metalice, prelucrari prin aschiere, impregnare traverse lemn. Unitatile de productie sunt situate in Bucuresti, Ploiesti, Craiova, Galati, Suceava, Brasov, Oradea, Arad.
Calea ferata romana este una din cele mai sigure, dintre cele europene. Actiunile de reconstructie si reabilitare a infrastructurii reprezinta o prioritate. Compania se mandreste cu indicatori de securitate foarte buni si mentinerea acestor indicatori este primul sau obiectiv. La calea ferata siguranta este cea mai importanta. Desigur ca punctualitatea reflecta cel mai bine calitatea serviciilor oferite, dar se prefera sacrificarea ei atunci cand siguranta ar putea fi afectata.

2 gânduri despre “Transporturile feroviare in Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s