Particularitati privind cercetarea la fata locului a accidentelor de trafic rutier


Cercetarea la fata locului in cazul accidentelor de circulatie reprezinta unul dintre cele mai importante acte de urmarire penala, cu caracter imediat si necesar, de modul in care este efectuata depinzand direct solutionarea cauzei. Datorita specificului ei, desi se supune regulilor generale tactice criminalistice si procesual penale, cercetarii accidentelor de circulatie ii sunt proprii si cateva particularitati care se regaseste, intr-o forma sau alta, in intreaga metodologie a cercetarii evenimentelor rutiere. Mentionam, in acest context, ca problematica si particularitatile cercetarii la fata locului a stat in centrul atentiei multor autori de specialitate. Cercetarea la fata locului a accidentelor de circulatie este orientata in doua directii importante:
– stabilirea imprejurarilor de loc, timp si mod in care s-a produs accidentul, imprejurari pe care le-am precizat mai sus.
– descoperirea, fixarea si ridicarea urmelor formate cu ocazia producerii accidentului.
Pe baza datelor obtinute prin cercetarea la locul faptei, in care se include si ascultarea persoanelor implicate in accident si a martorilor oculari, organul de cercetare penala are posibilitatea sa formuleze primele versiuni referitoare la natura evenimentului. Elaborarea versiunilor reprezinta o componenta tactica importanta a cercetarii unor evenimente rutiere in care autorul faptei a parasit locul accidentului. De altfel, acest ultim aspect a impus sublinierea ca, sub raport tactico-metodologic, cercetarea accidentelor de circulatie se poate imparti in doua mari categorii:
– cercetarea accidentelor de circulatie in care autorul a ramas la locul faptei, intr-o situatie asemanatoare aflandu-se si cel care s-a reintors la fata locului, dupa ce, de exemplu, a dus victima la spital.
– cercetarea accidentelor in care autorul a parasit locul accidentului, ceea ce impune sa se procedeze la identificarea autovehiculului si a conducatorului acestuia.
Primele masuri la locul accidentului sunt luate de organul de politie care se deplaseaza operativ la fata locului. Sarcinile lucratorului de politie sosit primul la locul evenimentului sunt urmatoarele:
– acordarea primului ajutor victimelor, identificarea si trimiterea lor de urgenta la spital.
– asigurarea pazei locului si luarea masurilor necesare de conservare a urmelor accidentului.
– identificarea celorlalte persoane implicate in accident si a martorilor oculari.
– raportarea evenimentului pentru ca, in functie de gravitatea accidentului, sa se decida daca se impune ca cercetarea sa fie efectuata de catre o echipa specializata.
– luarea masurilor de descongestionare, in masura posibilitatilor de circulatie, de inlaturare a unor pericole create de producerea accidentului.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s