Accidentele de munca


Extinderea si diversificarea continua a proceselor de munca, cu intensificarea mecanizarii in industrie si agricultura au determinat in ultimele decenii o patologie specifica acestui proces in care intervin trei factori principali: capacitatea psihofiziologica a muncitorului, utilajul si conditiile de lucru.
Diversele statistici si indeosebi cele ale tarilor puternic industrializate arata marea frecventa si diversitate a proceselor traumatice de origine mecanica, chimica, fizica sau biologica care pot surveni in timpul si din cauza productiei.
Statul nostru, prin crearea unor institutii de specialitate, urmareste rezolvarea preventiva a accidentelor si imbolnavirilor profesionale prin anumite specialitati medico-sociale, cum sunt medicina si igiena muncii, expertiza capacitatii de munca, specialisti care au rolul de prevenire si combatere a accidentelor din productie si, prin masuri de protectie a muncii, selectionarea muncitorilor din punct de vedere psihofiziologic, adaptarea instrumentelor de munca etc., pornind de la premisa ca orice astfel de „accident” nu este intamplator si deci poate fi prevazut si prevenit.
In afara de aceasta, marea diversificare si complexitate a proceselor tehnologice cer din partea organismului un efort sporit, efort care nu intotdeauna poate fi compensat de posibilitatile biologice si energetice ale acestuia, astfel incat se poate crea un dezechilibru biologic, o noua forma de agresiune in procesul de productie: „supraefortul”. Definitia si cadrul accidentului de munca sunt prevazute in norme si codul muncii. Astfel, in conformitate cu aceasta decizie se considera ,,accident de munca” accidentul produs in urmatoarele imprejurari:
– in timpul si in legatura cu programul de lucru, inclusiv pauzele, precum si inaintea inceperii lucrului sau dupa terminarea acestuia daca accidentul survine in cadrul acelei unitati.
– in timpul deplasarii spre locul de munca sau de la locul de munca.
– in timpul indeplinirii indatoririlor pentru apararea bunurilor sau intereselor obstesti.
– in timpul indeplinirii sarcinilor date de organizatiile de masa, chiar daca aceste sarcini nu au legatura cu intreprinderea sau institutia.
In cazul accidentelor de munca nemortale, daca sunt consecinta nerespectarii dispozitiilor legale sau a neluarii de masuri de prevenire, acestea constituie o infractiune si cad sub incidenta codului penal (vatamare corporala din culpa).
Bolile profesionale constituie o problema diferita de care se preocupa organele sanitare ale Ministerului Muncii, medicul legist neavand nici o atributie in aceste cazuri (spre deosebire de alte tari in care medicina legala include si probleme de asigurare sociala si implicit studiul acestor afectiuni).
Accidente de Munca
Accidente de Munca
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s