Ce este un accelerometru?


Un accelerometru piezoelectric este o masa seismica, folosind un cristal piezoelectric pentru a converti forta masei datorita acceleratiei intr-un semnal electric de iesire. Cristalul nu actioneaza numai ca traductor, dar si ca suspensie arcuita a masei. Imaginea arata un accelerometru tipic sau un senzor de lovire folosit la vehicule. Cristalul este inglobat intre corpul senzorului si masa seismica si este compresat de un pivot.
Accelerometru
Accelerometru
Fortele de acceleratie ce actioneaza pe masa seismica cauzeaza variatii in volumul compresiilor cristalului si de aici, genereaza tensiunea piezoelectrica. Oscilatiile masei nu sunt amortizate, cu exceptia rigiditatii cristalului. Aceasta inseamna ca senzorul va avea o frecventa de o foarte mare rezonanta, dar de asemenea, va fi la o foarte mare frecventa (50 kHz). Frecventa naturala sau rezonanta a unei ramuri a sistemului masei este data de:
f=(1/2p) V [k/m]
f – frecventa rezonanta.
k – ramura constanta (foarte mare in acest caz).
m – masa masei seismice (foarte joasa in acest caz).
Senzorul, cand este folosit de un motor cu senzor de lovire, va detecta de asemenea alte vibratii motoare. Acestea sunt tinute la minim, doar uitandu-ne la “lovituri”, cateva grade inainte si dupa pozitia punctului initial. Semnalele nedorite sunt filtrate electric. Semnalul acestui tip de senzor este detectat de un amplificator incarcator. Sensibilitatea unui senzor de lovire, a unui vehicul este de aproape 20 mV/g (g=9,81 m/s).

3 gânduri despre “Ce este un accelerometru?

  1. Pingback: Ce este un accelerometru? | Starchimachim directory | Scoop.it

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s