Servomotoare liniare


Servomotoarele transmit miscarea, ele produc miscare mecanica cand sunt comandate de un semnal electric. Exista doua tipuri de servomototoare electrice: liniar si rotativ. Majoritatea componentelor automobilului necesita o forta de actionare liniara, adica o forta care misca dispozitivul in linie dreapta. Aceasta miscare poate fi produsa de un: solenoid liniar sau un motor liniar.
Servomotorul liniar 
Un servomotor liniar este un simplu solenoid. Acesta este format dintr-o bobina care are o infasurare din fir de Cu subtire este emailat pentru a izola spirele una de cealalta. O armatura sau plonjor din Fe moale, de diametru suficient sa permita miscarea axiala, aluneca in bobina cand infasurarea este alimentata pentru a readuce plonjorul cand curentul este oprit este utilizat de obicei un arc.
Cand solenoidul este alimentat perioade lungi, consumul de curent este redus prin folosirea a doua infasurari: o infasurare de inchidere si o infasurare de mentinere. Inchizand intrerupatorul, alimentam cu curent ambele infasurari pana cand plonjorul ajunge aproape de sfarsitul cursei. In acest punct o pereche de contacte este deschisa pentru a deconecta de la circuit infasurarea de inchidere de putere, aceasta lasa bobina de mentinere sa retraga plonjorul in pozitie.
O miscare liniara in ambele directii poate fi produsa folosind 2 infasurari A si B, legate cu capetele la masa. Cand B este alimentata plonjorul se misca spre dreapta iar cand infasurarea A este alimentata plonjorul este returnat. Solenoidele cu infasurare dubla sunt utilizate in sistemele de inchidere centralizata a usilor.
Un solenoid poate produce o forta mare si oferi o functionare rapida dar are dezavantajul ca, cursa este limitata la aproximativ 8 mm. Aceasta limitare rezulta pentru ca forta pe plonjor este proportionala cu patratul distantei dintre plonjor si piesa polara. Deseori plonjorul solenoidului este conectat la un brat de extensie sau parghie pentru a-l face potrivit pentru aplicatie.
Motorul liniar
La prima vedere acesta pare asemanator cu un solenoid, diferenta este ca motorul liniar de curent continuu utilizeaza un magnet permanent puternic pentru a creste actiunea magnetica. Tinand seama de aceasta, este realizata o forta aproape constanta pe intreaga cursa.
Exista doua tipuri principale ale motorului liniar cu:
– bobina mobila.
– magnet mobil.
Motorul liniar cu bobina mobila
Aceasta are un magnet fix in jurul caruia este o armatura circulara cu o infasurare bobinata. Cand infasurarea este alimentata armatura este fie impinsa sau atrasa, depinzand de directia curentului.
Motorul liniar cu magnet mobil 
Acest tip de motor are bobina stationara si un magnet mobil pentru a asigura forta de actionare. Ca si mai inainte directia miscarii este controlata prin polaritatea sursei. Cursa este limitata la jumatate din lungimea magnetului. Se utilizeaza doua infasurari bobinate in directii opuse. In acest caz o infasurare misca magnetul intr-o directie si cealalta misca magnetul in cealalta directie. Acest sistem cu doua infasurari elimina necesitatea modificarii polaritatii.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s