Arhitectura unei retele de senzori


O retea de senzori ad-hoc este o colectie de noduri senzor ce formeaza o retea temporara care furnizeaza informatii fara sa fie nevoie sa o administram si fara a-i oferi drept suport servicii.
Cu alte cuvinte, nu este o structura fixa. In general nodurile senzor folosesc dispozitive emitatoare-receptoare wireless de radio-frecventa, pe post de interfata de retea, iar comunicatia intre noduri este realizata folosind legaturi wireless multi-hop. Fiecare nod din retea se comporta ca un router, rutand pachete pentru nodurile vecine. Asemanator cu retelele ad-hoc, trebuie sa faca fata la schimbari frecvente de topologie. Aceasta se intampla deoarece nodurile senzor sunt predispuse esecurilor si de asemenea noduri noi se pot alatura retelei si astfel se poate compensa aparitia nodurilor defecte si se poate chiar maximiza eficienta retelei. Datorita acestor caracteristici o problema esentiala in proiectarea unei retele de senzori este dezvoltarea unei structuri de senzori cu posibilitati de auto-organizare si cu protocale de rutare dinamice care sa gaseasca rutele cele mai eficiente pentru comunicarea intre nodurilel retelei.
Pentru senzorii mici, conceputi pentru a se coordona in scopul realizarii unei detectii considerabile, cu consum de energie mic, acestia trebuie sa lucreze in grup (cluster). In fiecare grup, un nod este desemnat ca fiind conducatorul grupului pentru a se ocupa de administrarea celorlalte noduri ale grupului.
Nivele de arhitectura in retelele de senzori
Nivele de arhitectura in retelele de senzori
Avantajele organizarii de/pe grupuri:
– gruparea le permite senzorilor posibilitatea de a-si coordona in mod eficient interactiunile locale pentru realizarea/atingerea unui obiectiv global.
– scalabilitatea.
– creste robustetea retelei.
– utilizare mai eficienta a resurselor.
– consum mai mic de energie.
Serviciile din nivelul de servicii includ, printre altele, protocoale de rutare, distribuirea si acumularea datelor. Nivelul fizic se refera in mod fizic la nodurile retelei, care pot fi noduri fiu, noduri conducatoare de grup, noduri parinte (noduri conectate la doua sau mai multe noduri conducatoare de grup). Mesajele din retea sunt modelate virtual la nivelul de date.
Atunci cand se produce/sesizeaza un eveniment, nodurile sink emit o cerere de tip broadcast, fie intregii retele, fie spre o regiune anume a retelei, in functie de tipul cererii. Cand nodurile (senzorii) – apropiate de evenimentul/obiectul ce trebuie detectat – detecteaza spre exemplu o schimbare de temperatura, pozitie, viteza etc., fac un broadcast cu aceste date catre toate nodurile vecine. Sarcina conducatorilor de grup este de a procesa si a acumula informatie si apoi sa faca un broadcast catre nivelele superioare prin intermediul nodurilor vecine. Deoarece nodurile conducator de grup primesc numeroase informatii de la nodurile din grup acestea trebuie sa proceseze si sa filtreze aceste informatii.
In retelele de senzori pentru a compensa limitarile hardware in ceea ce priveste memoria disponibila, bateria si puterea de calcul, aplicatiile cu retele de senzori dispun de un numar mare de senzori in zona de interes. Acesti senzori colaboreaza intre ei comportandu-se ca o mare retea wireless ad-hoc. Distanta mica dintre noduri ajuta, de asemenea, la economiserea energiei – informatia strabate distante mai mici.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s