Skip to content

Senzori de pozitie unghiulara si de turatie

21 Noiembrie 2012

Pozitia arborelui motor este unul dintre parametrii esentiali in conducerea procesului de combustie, de regula ca principal reper pentru stabilirea secventelor temporale de coman­da. De obicei pozitia unghiulara de referinta (0 grade) este punctul mort superior (PMS). Deoarece un ciclu complet de la admisie pana la evacuarea gazelor arse dureaza doua ro­tatii complete, unghiul arborelui mort, are o variatie de la zero la 360 grade pentru un ciclu motor complet. Desi masurarea pozitiei arborelui motor este mai exacta, evitandu-se eroarea suplimentara datorata sistemului de reductie, multi constructori prefera sa plaseze senzorul de pozitie unghiulara in distribuitor pentru a masura pozitia axului cu came.

Exista foarte multe solutii pentru masurarea pozitiei unghiulare, dar toate folosesc un principiu comun: sesizarea pozitiei unui element constructiv particular, pe care il vom numi insert (cama, pastila magnetica, gaura, dinte, canelura etc.) amplasat pe un disc care se roteste solidar cu axul a carui pozitie unghiulara se doreste a fi masurata. Trecerea re­pe­tata a insertului (pot fi dispuse mai multe pe disc) conduce la aparitia unui tren de im­pulsuri care poate fi prelucrat direct numeric. In functie de natura acestui insert particular se utilizeaza diferite elemente sensibile, dintre care mentionam:
– bobina cu miez feromagnetic, a carei reluctanta se modifica la modificarea intre­fierului produsa de prezenta insertului, variatia de reluctanta este apoi preluata de un circuit adaptor.
– senzor de tip Hall care ofera la iesire un semnal electric in tensiune atunci cand in dreptul sau ajunge un insert de tip magnet permanent care duce la modificarea campului magnetic local.
– senzor de tip fotoelectric (fotodioda, fototranzistor) care sesizeaza intreruperea (sau refacerea) fluxului luminos al unei surse optice (de obicei LED) provocata de prezenta insertului. In toate aceste situatii este posibila fie contorizarea mai multor impulsuri, pe o pe­rioada fixata de timp, pentru a obtine un numar proportional cu turatia (o turatie mai mare duce la numararea de mai multe impulsuri in acelasi interval), fie masurarea intervalului dintre doua impulsuri, care ar putea reprezenta chiar pozitia arborelui in raport cu cea de referinta.

Continutul numaratorului este transferat si memorat intr-un registru tam­pon, de unde datele pot fi preluate fie de calculatorul de proces care asigura conducerea automobilului, fie de un dispozitiv de afisare pentru a le transpune sub forma de indicatii pe consola operator. In aceasta ultima situatie este necesara scalarea prealabila a datelor pentru a fi reprezentate in unitati de masura uzuabile (rot/s sau rot/min). Scalarea este o operatie care de regula se face software, in calculatorul de bord, dar exista posibilitatea de a calibra in mod corespunzator impulsurile de referinta pentru ca sa se obtina exprima­rea numarului de impulsuri in unitatea de masura dorita.

Anunțuri

From → Sisteme Auto

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

armonie acvatica

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

o multime de lucruri si trairi..

%d blogeri au apreciat asta: