Skip to content

Senzori pentru presiune

19 Noiembrie 2012

In mod curent parametrul de presiune cel mai des masurat este presiunea de aer in galeria de admisie, sesizata de regula cu ajutorul unui senzor de presiune absoluta in galerie. Se stie ca presiunea din galerie depinde de starea de functionare a motorului si de pozitia clapetei de admisie. Motorul actioneaza ca o pompa de aer. Cand motorul nu functionea­za, presiunea din galerie este aceeasi cu presiunea atmosferica. Din contra, cand motorul functioneaza, daca clapeta ar fi inchisa etans, in galerie am avea vid (presiune absoluta zero). In realitate, inchiderea clapetei nu este niciodata completa, asa ca presiunea din gale­rie variaza de la valori de ordinul de mm coloana apa (cu clapeta inchisa) pana la valori apro­piate de presiunea atmosferica (cu clapeta deschisa). Presiunea in galerie este in plus un parametru care variaza foarte rapid, cu frecventa.

Pentru realizarea functiilor de reglare este insa necesara doar valoarea medie a aces­tei presiuni, stiut fiind si faptul ca si cuplul motor este proportional cu aceasta valoare medie. Din acest motiv primele solutii de masurare a presiunii in galerie se bazau pe ca­mere de tip aneroid realizate prin asocierea a doua membrane intre care s-a creat vid si incapsularea acestei camere, accesul aerului fiind permis printr-un tub de diametru foarte mic, pentru a nu sesiza fluctuatiile rapide. Deplasarea camerei aneroid este preluata de un traductor de deplasare inductiv de tip transformator diferential liniar variabil, alimentat in curent alternativ. Un astfel de traductor consta din doua bobine cu miez antrenat prin cre­s­terea presiunii. In repaos, cele doua bobine au aceeasi inductanta. Prin deplasarea celor doua inductante intr-o punte (care joaca rol de adaptor), se obtine la iesire o tensiune de iesire care depinde cvasilinear de valoarea medie a presiunii din galerie.

In ultima perioada traductoarele cu senzor de tip membrana metalica au fost inlocu­ite cu traductoare avand senzori piezorezistivi, dispusi pe o membrana de siliciu ca în fi­gura. Schema propusa contine patru senzori conectati intr-o punte rezistiva, avand mai multe avantaje: miniaturizare, posibilitatea de integrare si a elementului de conditio­nare semnal, anularea erorilor de temperatura specifice puntilor rezistive prin utilizarea de patru brate active, posibilitatea de crestere a sensibilitatii prin utilizarea de senzori in antifaza (doi senzori plasati in brate neadiacente isi cresc rezistenta cu presiunea, ceilalti doi senzori isi scad rezistenta la cresterea presiunii).

Desi solutia cu senzori de presiune integrati in capsule de siliciu este cea mai per­formanta, se mai intalnesc si alte solutii tehnice. Dintre acestea vom mai mentiona doar utilizarea unui traductor diferential cu element sensibil capacitiv si circuit de conditionare de tip circuit oscilant la rezonanta, care asigura o buna linearitate, poate fi realizat la di­mensiuni reduse si este robust, dar are dezavantajul utilizarii unor circuite de preluare a semnalului util cu impedanta foarte inalta.

Anunțuri

From → Piese Auto

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: