Clasificarea uleiurilor in functie de vascozitate


In majoritatea tarilor dezvoltate din lume, clasificarea uleiurilor de motor in functie de vascozitate, folosita uzual, este cea stabilita de SAE (Society of Automotive Engineers), in standardul SAE J300 DEC 99, care a intrat in vigoare in luna august 2001.

Aceasta clasificare cuprinde 11 clase
– 6 de iarna – 0w, 5w, 10w, 15w, 20w, 25w (w – winter, iarna)
– 5 de vara – 20, 30, 40, 50, 60.

Pentru uleiurile multigrad se foloseste notarea dubla cu cratima, prima notare indica clasa de iarna (cu indicele w), iar a doua notare indica clasa de vara, (ex. SAE 5w-40, SAE 10w-30 etc.).

Uleiurile de vara sunt caracterizate de 2 valori maxime de vascozitate la temperaturi scazute, dinamica si valoarea minima a vascozitatii cinematice la 100℃. Uleiurile de vara sunt caracterizate de limitele vascozitatii cinematice la 100℃, de asemenea valoarea minima a vascozitatii dinamice la temperatura ridicata (150℃) si gradientul vitezei de circulatie 106 c-1.

– cu cat este mai mica cifra din fata literei „w” (SAE), cu atat este mai mica vascozitatea uleiului la temperatura scazuta si, respectiv, pornirea la rece a motorului este mai usoara.
– cu cat este mai mare cifra care se afla dupa cratima (SAE), cu atat este mai mare vascozitatea uleiului la temperatura ridicata si mai sigura ungerea motorului la temperaturile ridicate ale mediului (vara, canicula etc).

Reclame

Un gând despre “Clasificarea uleiurilor in functie de vascozitate

  1. marian

    Salut, este bine sa folosim tot timpul anului un ulei sintetic 10w 60 la autoturismul personal?ma refer aici daca se intimpla ceva,fata de 10w 40semisintetic.multumesc

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s