Skip to content

Repararea arborelui cotit

5 Noiembrie 2012

Ruperea arborelui cotit, dupa o functionare indelungata, apar defectiuni ca, incovoierea si torsionarea, uzarea fusurilor (ovalilate si conicitate), uzarea canalului de pana, uzarea locasului bucsei arborelui primar, uzarea filetului pentru rac, uzarea orificiilor filetate de la flansa de fixare a volantului, modificarea lungimii fusurilor de biela si a fusului palier, bataia frontala a flansei de prindere a volantului.

Se controleaza incovoierea si torsionarea pe o placa de control, arborele asezandu-se pe doua prisme (pentru a putea fi rotit), iar cu ceasul comparator plasat la fusul central se verifica incovoierea, aceeasi verificare se executa si la flansa arborelui pe circumferinta, pentru torsionare, verificarea cu comparatorul se executa in partea frontala a flansei.

Incovoierea si rasucirea se inlatura prin indreptarea arborelui cotit la rece, cu o presa hidraulica, arborele fiind sprijinit pe doua prisme. Abaterea admisa este de 0.005 mm pentru autoturisme si de 0.02 – 0.05 mm pentru autocamioane. La arborii cotiti din fonta nodulara, indreptarea se face numai cand sageata are valoare mica.

Uzarea fusurile este cauzata de actiunea fortelor centrifuge, frecarea cu suprafetelor cuzinetilor, impuritati in uleiul de ungere, linie de arbore inclinata. Fusurile au, in general, o uzura mai mare fata de paliere, de obicei, fusul palier este mai uzat din cauza dezechilibrului dat de volant. Remedierea consta in rectificarea fusurilor pe masini de rectificat arbori cotiti, la treapta de reparatie corespunzatoare. Fusurile paliere se rectifica, respectand coaxialitatea lor.

Cand rectificarea arborilor a atins cota maxima, se reconditioneaza prin majorarea diametrului fusurilor, folosind una din metodele:
– metalizarea cu aliaje dure, apoi rectificare si lustruire.
– incarcarea prin sudare in mediu gazos de protectie ( 75% argon si 25% CO2).
– incarcarea prin vibrocontact cu electrozi care se pot cali, apoi rectificare si lustruire.
– cromare poroasa, rectificare, lustruire.

Canalul de pana uzat se incarca cu sudura prin vibrocontact si se frezeaza un altul decalat cu 90°. Locasul bucsei arborelui primar uzat se reconditioneaza prin deplasarea bucsa de bronz si montarea alteia cu diametrul exterior majorat. Daca este rulment, atunci acesta se extrage, se alezeaza locasul, se preseaza o bucsa cu strangere de 0.07-0.10 mm, dupa care se alezeaza la cota nominala si se monteaza rulmentul. Se mai poate remedia si prin utilizarea unui rulment cu diametrul exterior majorat prin cromare dura. Filetele uzate se refac la trepte de reparatie. Bataia frontala a flansei se inlatura o data cu indreptarea arborelui.

Rebutarea arborelui are loc cand prezinta fisuri, crapaturi pe fusuri care nu dispar la rectificare, diametrul fusurilor este sub cota minima, lungimea fusurilor este peste limita, prezinta rasucire, crapaturi, rupere. Inlocuirea semicuzinetilor arborelui cotit se face cand motorul este demontat, pentru a se putea efectua masuratori ale fusurilor si semicuzinetilor si constata abaterile fata de jocurile prescrise.

La paliere, masurarea se face cu micrometrul de interior sau cu comparator, iar semicuzinetii (dupa scoaterea arborelui) se monteaza cu capacele respective, suruburile fiind stranse cu cheia dinamometrica la momentul prescris. Prin calcule, se constata jocurile si treapta de reparatie, tinand cont si de uzura si abaterea de la forma cilindrica a fusurilor.

Semicuzinetii se inlocuiesc cu altii noi, la treapta de reparatie corespunzatoare diametrului rectificat al fusurilor, acestia se monteaza in locasuri, se aseaza arborele si se strang capacele pentru verificarea respectarii jocurilor de montaj si a suprafetei de contact a fusurilor cu semicuzinetii, precum si a rotirii usoare a arborelui. Numai dupa aceasta proba se finalizeaza montajul, suruburile capacelor de la lagarele paliere strangandu-se la momentul indicat.

La biele, procedeul este asemanator, verificarea facandu-se pentru fiecare semicuzinet in parte. Marcarea semicuzinetilor se face pe trepte de reparatie dimensionala. Suprafata stratului de material de antifrictiune al semicuzinetilor trebuie sa corespunda cerintelor, sa nu prezinte impuritati, sa nu aiba zgarieturi, urme de gripaj sau exfolieri (datorita ungerii incorecte), sa nu aiba portiuni lustruite (datorita apasarii anormale), sa nu se observe material suprapus sau exfolieri datorita oboselii sau ruperii.

Inlocuirea semicuzinetilor se face cand nu mai corespund treptelor de reparatie, suprafata interioara este deteriorata sau proeminentele de fixare in locas sunt distruse, ca urmare a rotirii in lagar.

Ca masura de protectie a muncii la repararea mecanismului motor, se impune folosirea sculelor si dispozitivelor adecvate, in buna stare pentru manipularea pieselor grele se vor folosi mijloace mecanizate. Depresarea si asamblarea agregatelor se vor face numai cu prese universale sau speciale. Muncitorii din acest sector trebuie sa fie buni cunoscatori ai proceselor tehnologice, pentru a evita eventualele pericole de accidentare.

Anunțuri

From → Reparatii Auto

One Comment
  1. Salut. Interesanta pagina. Itii prezint o pagina de anunturi gratuite: taman.ro anunturi gratuite

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: