Regulatorul de tensiune al dinamului este realizat intr-o cutie care e montata la distanta de dinam. Acesta are ca element final un releu electromagnetic care permite curentului sa circule dinspre dinam spre baterie, dar nu invers. Astfel se impiedica curentul sa circule dinspre baterie spre dinam cand dinamul nu functioneaza sau cand tensiunea dinamului este mai scazuta decat cea a bateriei. Un releu defect va permite dinamului sa actioneze ca motor iar daca aceast lucru apare frecvent, va produce in scurt timp inrosirea cablurilor.
Regulatorul controleaza activitatea dinamului pentru a regla tensiunea de incarcare a bateriei. De asemenea, el previne deteriorarea dinamului, in mod special in cazul unei viteze de rotatie prea mari, limitand tensiunea de incarcare la nivelul de siguranta.
Cand bateria este incarcata complet, tensiunea ei este de 14,4 V, asadar regland regulatorul asa incat sa limiteze incarcarea la cifra respectiva, este prevenita supraincarcarea acesteia.
Dupa pornirea motorului termic, energia electrica este produsa de dinam, asa ca este necesara reglarea tensiunii dinamului daca echipamentul electric al vehiculului, fixat sa actioneze la o tensiune de 12V, nu este defect.
Reglarea de tensiune este obtinuta folosind contactele releului pentru a intrerupe curentul de excitatie. Aceste contacte vibreaza la o cota aproximativ constanta si controleaza curentul variind durata relativa de conectare pe o perioada a unui ciclu de conectare. Adesea se instaleaza doua regulatoare, unul de tensiune iar celalalt de curent.