Clasificarea masinilor electrice


Dupa felul curentului de la bornele principale ale masinii, prin care masina realizeaza principalul schimb de putere electrica cu reteaua electrica, deosebim:
– masini de curent continuu,
– masini de curent alternativ.
In functie de felul miscarii armaturii mobile se deosebesc:
– masini electrice rotative, care transmit miscarea de rotatie,
– masini electrice liniare, care transmit miscarea de translatie.
Din punct de vedere al formei campului magnetic, masinile se clasifica in doua tipuri fundamentale:
– cu campuri magnetice fixe (masina de curent continuu, masina de curent alternativ cu colector),
– cu campuri magnetice invartitoare (masina asincrona, masina sincrona).
In exploatare se deosebesc urmatoarele tipuri de masini electrice:
Transformatorul electric(TE) este un caz de masina electrica fara componente in miscare cu ajutorul caruia se modifica tensiunea si curentul la frecventa constanta.
Masina asincrona(MA) este alimentata cu o tensiune alternativa, avand un camp magnetic invartitor, cu turatia rotorului in functie de sarcina.
Masina sincrona(MS) este o masina electrica cu indusul conectat la reteaua de alimentare, iar inductorul este alimentat la o sursa de curent continuu.Turatia rotorului urmareste fidel viteza campului magnetic al indusului, de unde denumirea de masina sincrona.
Masina de curent continuu(Mcc) este o masina electrica alimentata cu tensiune continua. Pe rotorul masinii este dispus un comutator mecanic alcatuit din perii si colector cu ajutorul caruia se transforma tensiunea alternativa din rotor in tensiune continua.
Masina de curent alternativ cu colector(Mcac) are statorul cu o infasurare monofazata (campul magnetic fix) sau trifazata (campul magnetic invartitor), si in rotor avand o constructie asemanatoare cu indusul masinii de curent continuu cu colector.
Masini electrice speciale au constructia diferita de masinile electrice prezentate anterior (ex.: ME cu istereza, servomotoare, ME pas cu pas, selsine, tahogeneratoare, masini electrice statice etc.).

2 gânduri despre “Clasificarea masinilor electrice

  1. Informatii pentru cunoscatori.Era bine sa pui niste exemple de masini in articol.Sunt fan Tesla, si pe viitor ma gandesc sa imi iau o masina electrica.Intotdeauna am avut incredere in companiile auto care produc masini pur electrice.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s