Razele rotilor de autovehicul


Diametrul jentii, al pneului si raza nominala se pot calcula, tinand cont de notatiile, pe baza datelor furnizate de standardele in vigoare, sau pe baza notatiilor de pe pneu, dupa cum urmeaza:d=D-2xH,  D=d+2xH, rn=D/2.Raza rotilor cu pneuri se modifica functie de fortele si momentele care actioneaza asupra lor si de conditiile concrete de exploatare.
Pneurile utilizate in constructia autovehiculelor sunt caracterizate de capacitate de deformare mare in directie radiala, longitudinala si transversala.
Razele roţii de autovehicul sunt: raza nominala rn, raza libera ro, raza statica rs, raza dinamica rd, raza de rulare rr.
Raza nominala rn a unui pneu se calculeaza cu relatia de mai sus pornind de la simbolizarea pneului.
Raza libera ro a unei roti este raza cercului exterior al benzii de rulare a pneului umflat la presiune nominala, masurata fara nici o incarcare, in stare de repaus. Aceasta raza depinde numai de presiunea aerului din interiorul pneului. Pentru calcule aproximative se poate considera ro=rn.
Raza statica rs a unei roti este distanta dintre centrul rotii si suprafata de sprijin, cand roata este incarcata cu sarcina nominala (greutatea static repartizata pe roata GR). Aceasta raza depinde de presiunea aerului din pneu si de greutatea repartizata pe roata.
Raza dinamica rd a unei roti este distanta dintre centrul rotii si suprafata de sprijin in timpul miscarii autovehiculului incarcat cu sarcina nominala. In timpul rularii, distanta dintre centrul rotii si calea de rulare se modifica sub influenta regimului de miscare prin fortele centrifuge care provoaca o crestere a diametrului exterior al pneului, precum si de momentul de antrenare sau franare aplicat rotii, care determina o reducere a diametrului exterior. Dintre cele doua tendinte contradictorii ultima este predominanta, astfel raza dinamica rezulta cu valori mai mici decat raza statica (rd<rs).
Raza de rulare  rr este raza unei roti conventionale, nedeformabile, care ruleaza fara alunecare sau patinare si are aceiasi viteza unghiulara si viteza de translatie cu roata reala.Daca se noteaza cu S deplasarea centrului rotii la o rotatie completa, atunci raza de rulare rr se calculeaza cu relatia:

rr=S/2x π

Raza de rulare se poate obtine si cand se cunoaste viteza cu care se deplaseaza centrul rotii v si viteza unghiulara a rotii wR cu relatia:

rr=V/wR

Marimea razei de rulare este influentata de o multitudine de factori care au actiune aleatoare in timpul exploatarii autovehiculului cum sunt momentele de antrenare si franare aplicate rotii si deformarea tangentiala.

In lipsa datelor experimentale, pentru calcule obisnuite se utilizeaza notiunea de raza de lucru r, care se poate exprima in functie de raza libera ro, sau raza nominala rn si de coeficientul de deformare l:

r= lro  = l x rn

Coeficientul de deformare l depinde de presiunea aerului din interiorul pneului si are urmatoarele valori:
– l=0.930-0.935, pentru pneurile de joasa presiune.
– l=0.945-0.950, pentru pneurile de inalta presiune.

Daca r este raza de lucru si wR este viteza unghiulara a rotii, atunci viteza de deplasare a autovehiculului poate fi aproximata cu relatia:

Va = r x wR

Pentru calcule uzuale raza de lucru r determinata cu relatia de mai sus poate fi utilizata in locul razei de rulare rr , sau a razei dinamice rd.

Lasă un comentariu