Skip to content
Tags

Importanta sistemelor de monitorizare

20 Septembrie 2012

Dezvoltarea sistemelor de monitorizare reprezinta un subiect de mare importanta atat pe plan intern cat si international. Odata cu aparitia si perfectionarea sistemelor de monitorizare au fost inlaturate barierele dintre operator si sistemul de comanda, dintre lumea calculatoarelor si cea a automatelor programabile, dintre tehnologie si instalatia de automatizare. In viitor, se urmareste realizarea unui sistem de monitorizare prin integrarea completa a tuturor aparatelor intr-o solutie unica de automatizare.
Dezvoltarea electronicii si a informaticii a influentat puternic dezvoltarea masurarilor in sensul cresterii continue a numarului parametrilor masurati si a calitatii masurarilor si odata cu acestea, aparitia de noi echipamente, avand functii noi si complexe, realizate sub forma modulara, usor de instalat si de pus in functiune.
In acelasi timp, dezvoltarea calculatoarelor personale, progresul spectaculos in ceea ce priveste viteza de operare ca si capacitatea de stocare, asociate cu sisteme de operare si software din ce in ce mai performante, cu posibilitati de prelucrare numerica ridicate, constituie un suport important pentru realizarea de sisteme de monitorizare tot mai performante.
In paralel, s-au dezvoltat circuite specializate, asociate microprocesoarelor, ce permit realizarea de sisteme de masurare si prelucrare numerica complexa a semnalelor, pentru lucrul in timp real. Avantajele acestor aparate constau atat in usurinta si flexibilitatea in prelucrarea diferitelor semnale cat si in posibilitatea de dezvoltare a unor sisteme de monitorizare eficiente si complexe, necesare azi in domeniul industrial.
In domeniul echipamentelor, incorporarea prin constructie a unei inteligente proprii, confera acestora posibilitatea de a se monitoriza si autoevalua, putand lua decizii in sensul optimizarii functionarii sau al protectiei la avarii, aparand notiunea de echipamente inteligente.

Un sistem de monitorizare reprezinta un sistem complex ce realizeaza o serie de functii:
– achiziaioneaza informatii din procesul supravegheat.
– transmite datele culese din proces catre nivelul central.
– prelucreaza informaaiile la nivelul central si prezinta aceste informatii operatorului uman prin intermediul unei interfete grafice, in timp real.
– memoreaza succesiunea evenimentelor, in timp, ceea ce permite o analiza post-avarie.
– prelucreaza statistic evenimentele aparute in proces.

Pentru siguranta informatiilor vehiculate, necesara atat pentru supraveghere, reglaj si comanda, cat si pentru efectuarea calculelor se impune transmiterea si prelucrarea datelor cu respectarea anumitor conditii. In acest sens, rezolutii de timp satisfacatoare pentru memorarea evenimentelor, protocoale sigure pentru schimbul de informatie si coduri de eroare care sa asigure protectia la transmiterea informatiilor prin linii de comunicatii, verificarea informatiilor receptionate, sunt numai cateva dintre cerinte.

Evolutia in domeniul microelectronicii a permis realizarea unor dispozitive si aparate cu utilizare generala in domeniul prelucrarii informatiei si al transmisiei datelor, a caror introducere in tehnica monitorizarii prezinta urmatoarele avantaje:
– posibilitati universale de prelucrare a marimilor de proces. Utilizarea structurilor hard si soft este practic nelimitata, fiind posibila adaptarea optima la obiectul protejat fara modificari constructive ale aparaturii ci numai din program.
– capacitatea de prelucrare a unui volum mare de date in timp real. Acest avantaj permite supravegherea marimilor electrice – tensiuni si curenti – la intervale discrete de timp de aproximativ 1ms.
– capacitatea de memorare a unui volum mare de date. Aceasta calitate permite o extindere a functiilor de monitorizare prin preluarea marimilor de intrare intr-o „fereastra de timp” in momentul aparitiei defectului, inclusiv prin inregistrarea fenomenelor tranzitorii.
– posibilitatea modernizarii procesului de productie. Construcaia modulara a sistemelor de monitorizare constituite din elemente universal utilizabile (convertoare A/D, cuploare optice, procesoare aritmetice, circuite de memorare, unitati centrale) asigura posibilitati concrete de crestere a productivitatii la producatorul de sisteme de monitorizare.

Programele software realizate permit prelucrarea complexa a informatiilor despre proces si realizarea unor studii ample ce evidentiaza directiile de evolutie in timp ale parametrilor functionali caracteristici echipamentelor supravegheate. In acelasi timp, programele care gestioneaza comunicatiile intregului sistem de monitorizare trebuie sa asigure anumite facilitati, cum ar fi:
– comanda la distanta a sistemelor de achizitie printr-un protocol in care serverul va avea rolul de „master”.
– semnalizarea aparitiei unei defectiuni in sistemele de achizitie.
– transferul la cerere a datelor stocate, intr-un anumit interval de timp, in vederea includerii acestora in baza de date unitara.
– receptionare, de la terminale, a semnalelor de alarma generate in cazul aparitiei unei depasiri a valorilor parametrilor monitorizati sau aparitiei unei stari de avarie.
– lansarea unui semnal de alarma pentru a se asigura interventia rapida, in teritoriu, a personalului specializat.
– controlul periodic de la distanta a valorilor parametrilor, setarea nivelelor de alarma si avarie.
– alarmarea personalului ce asigura supravegherea server-ului in momentul aparitiei in sistem a unei incercari de violare a codului de protectie, de catre utilizatori neautorizati, etc.

In plus, se mai pot adauga avantajele oferite de realizarea unei baze de date, ce permite diagnosticarea obiectivelor supravegheate de catre expertii in domeniu.

Anunțuri
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: