Skip to content
Tags

Efectele zgomotelor si vibratiilor

17 Septembrie 2012

S-a constatat ca zgomote de intensitate scazuta, dar suparatoare, care patrund in locuinta omului din circulatia exterioara sau din incaperile invecinate, datorita actiunii lor permanente, ziua si noaptea, se constituie in niste iritanti cronici ai organismului uman.

Zgomotele pot ajunge la urechea interna si prin conductie osoasa. Astfel, zgomote izolate de numai 40-50 dB sunt suficiente pentru a perturba odihna normala din timpul noptii. In timpul zilei nocivitatea acelorasi zgomote de intensitate scazuta depinde in primul rand de gradul de solicitare psihica a organismului uman. Deosebit de afectati de aceste zgomote sunt cei care presteaza o munca intelectuala sau presupune un grad de concentrare sau atentie deosebita. In acelasi timp organismul uman este supus unei suprasolicitari nervoase de durata care, prin efectul sau cumulativ, conduce la afectiuni psihice sau organice grave ca: hipertensiunea arteriala, diferite nevroze etc.

Evaluarea nocivitatii acestor zgomote slabe este dificila pentru ca influenteaza intr-un mod diferit sanatatea unor oameni care presteaza acelasi gen de activitate. Adaptarea organismului uman la actiunea zgomotelor este foarte limitata, asa-numita obisnuinta la zgomot manifestandu-se dupa un anumit timp ca o stare patologica de imbolnavire.

Destul de nocive si imediate sunt efectele unor zgomote cu nivele de tarie mai ridicate, ce depasesc cu 40-50 dB pe cele corespunzatoare gradului de audibilitate. In aceste cazuri, apar modificari in starea si functionarea organelor de simt si interne. De exemplu, s-a constatat o crestere a presiunii intra craniene, modificarea cordului si a respiratiei, o scadere a acuitatii uzuale si altele. La cresterea in continuare a nivelului de tarie, modificarile functionale ale sistemului nervos central si vegetativ pot deveni ireversibile sau pot fi insotite si de anumite leziuni organice.

Deoarece depind de factori obiectivi, efectele daunatoare ale zgomotelor se accentueaza insa daca actioneaza discontinuu sau sub forma de impulsuri, daca aparitia lor este imprevizibila sau daca sunt insotite de vibratii mecanice. Zgomotele foarte puternice al caror nivel de intensitate depaseste cu 85-90 dB pragul de audibilitate, pe langa faptul ca pot reduce la zero inteligibilitatea vorbirii, cauzeaza o pierdere treptata, pana la surditate, a sensibilitatii auditive. Surditatea permanenta poate sa apara dupa numai 4-5 ani de activitate in mediu cu zgomot deosebit de intens (exemplu industria siderurgica, textila etc). Afectiunile organului auditiv sunt insotite aici si de agravarea tulburarilor psihice si fiziologice amintite mai sus.

Astfel, dupa numai 3-4 ani de lucru intr-o industrie zgomotoasa, circa 70 % din muncitori sufera de afectiuni nervoase (dureri de cap, ameteli, stare de frica, iritabilitate sau stare emotiva semnificativa etc), aproape 40 % sunt bolnavi de gastrita sau ulcer duodenal si aproximativ 10 % prezinta hipertensiune arteriala.

Actiune negativa asupra organismului uman o au si vibratiile cu o frecventa mai mica de 20Hz (infrasunete). O prima situatie este cea in care vibratiile, actionand simultan cu zgomote, de intensitate apreciabila, sunt sesizate de alte organite ale urechii interne si conduc la o suprasolicitare a intregului organ auditiv. Aceste organite au maximum de sensibilitate in jurul frecventei de 1 Hz.

Analog, ca la nivelurile de intensitate si tarie ale zgomotelor, s-au introdus si pentru vibratii niveluri de intensitate si tarie numite vibrar si respectiv pal.

Nivelul de tarie a vibratiilor in pali este egal cu nivelul de intensitate in vibrari la frecventa de referinta de 1 Hz. Pentru aceasta frecventa se admite ca limita de percepere a acceleratiei valoarea de referinta: a0=3,16×10″3 m/s2. In prezent se mai utilizeaza si nivele in dB cu valorile de referinta a0=10’5m/s2 pentru acceleratie, v0=10″8 m/s pentru viteza si x=10″11 m pentru elongatie.

Efectele vibraţiilorşi zgomotelor se manifestă, funcţie de energiaşi direcţia lor de acţiune, prin deplasări relative, ruperi ale ligamentelor sau chiar hemoragii ale organelor interne.

O alta situatie este aceea in care numai anumite parti ale corpului omenesc, indeosebi mainile, sunt supuse direct actiunii vibratiilor produse de diverse unelte si instalatii. Astfel, se cunoaste sindromul de „degete albe” la muncitorii ce utilizeaza fierastraie mecanice si care consta intr-o degradare treptata a tesutului nervos si vascular al mainilor pana la pierderea completa a sensibilitatii tactile.

Anunțuri

From → Recomandat

2 comentarii
  1. I wanted to thank you yet again for this amazing web-site you have designed here. It’s full of ideas for those who are definitely interested in this subject, especially this very post. You’re really all absolutely sweet and thoughtful of others plus reading your blog posts is a superb delight if you ask me. And what a generous gift! Ben and I are going to have fun making use of your points in what we should instead do next week. Our list is a mile long and tips might be put to good use.

  2. Thank you for this good review 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: