Sisteme de actionare a franelor


Actionarea hidraulica cu servomecanism

In functie de sursa energiei utilizate, mai raspandite sunt urmatoarele tipuri de servomecanisme:
– servomecanismul cu depresiune (vacuumatic), care utilizeaza energia depresiunii create in colectorul de admisiune al motorului cu aprindere prin scanteie sau de o pompa de vacuum antrenata de motorul automobilului,
– servomecanismul pneumatic, care utilizeaza energia aerului comprimat, debitat de un compresor antrenat de motorul automobilului, servomecanismul este intercalat intre pedala de frana si pompa centrala simpla sau in tandem.

Functionarea are urmatoarele faze:
– pozitia de repaus,
– pozitia de franare,
– pozitia de mentinere,
– pozitia de franare maxima,
– revenirea in pozitia de repaus.

Actionarea hidraulica cu servomecanism pneumatic

Servomecanismele pneumatice se utilizeaza, mai ales, la autocamioanele si autobuzele prevazute cu o sursa de aer comprimat, fie pentru franarea remorcilor, fie pentru deschiderea usilor. Cilindrul de frana pneumatic (servomecanismul pneumatic), care, prin flansa si locasuri, se fixeaza de pompa centrala, formand servomecanismul hidropneumatic.
La franare, prin intermediul aerului comprimat, pistonul este impins si tija actioneaza asupra pistonului pompei centrale hidraulice.
La defranare, arcul de readucere impinge pistonul cu garnitura in pozitia initiala si elibereaza pistonul pompei centrale hidraulice.

Actionarea pneumatica a franelor

Actionarea pneumatica utilizeaza pentru franare energia aerului comprimat. Se intrebuinteaza la autocamioanele grele, la cele cu remorci, precum si la autobuze. In cazul actionarii pneumatice, forta conducatorului este folosita numai pentru a comanda intrarea in functiune a franelor si intensitatea franarii.
Un dezavantaj mare al actionarii pneumatice fata de actionarea hidraulica consta in necesitatea unui timp mai indelungat pana la atingerea presiunii de regim in camerele (cilindrii) de frana.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s