Skip to content

Diagnosticarea dupa puterea efectiva

9 Septembrie 2012

Aceasta forma de diagnosticare se poate realiza prin:
– determinarea directa a puterii.
– suspendarea functionarii cilindrilor.Determinarea puterii efective a motorului pe standurile de incercarii dinamice a automobilelor faciliteaza un mod obiectiv introducerea unor aproximari deoarece:
Pe=Cf Ce NIUtr Pen 

Prin urmare puterea efectiva a motorului la momentul determinarii este diminuata de abaterea de la valoarea de proiectare a puterii datorita limitelor de toleranta acceptate in fabricatie de -5% (CF=0,95). Scaderea puterii ca efect al procesului de exploatare Ce=0,85-0.9 si scaderea ca urmare a pierderilor in transmisie (NIUtr=0,88-0.92 la autoturisme si 0,82-0,88 la autocamioane).

Deci puterea efectiva la roata este: Pe =(0,65-0.8) Pen Diagnosticarea prin suspendarea functionarii cilindrilor se bazeaza pe punerea in evidenta a rezistentei interne create de unul sau mai multi cilindri la scoaterea din functiune a unui cilindru (sau mai multi cilindri) prin intreruperea aprinderii sau alimentarii cilindrului respective.
La acest regim functionarea stabila a motorului este conditionata de egalitatea dintre cuplul motor indicat si cel rezistent: Mi1=Mr.

Aceasta egalitate se realiza prin turatia (n1) la pct 1. Intreruperea aprinderii la unul din cilindri va provoca scaderea cuplului motor indicat la Mi2 dar refacerea echilibrului se poate realize numai la o turatie mai redusa(n2) adica in punctual 2. Mi2=Mr 

In cazul in care jocurile din mecanismul motor sunt mai mari adica pierderile de energie prin frecare sunt mai reduse la cilindrul la care s-a intrerupt aprinderea scaderea cuplului indicat va fi mai mica notata cu Mi3 iar echilibrul functional se stabileste in punctul 3 in care turatia n3 este mai mare decat turatia n2.
Prin urmare cilindri cu stare tehnica necorespunzatoare vor crea reduceri mai mici de turatie prin scoaterea lor din functiune decat ceilalti.
Aparatele destinate diagnosticarii dupa acest principiu au de regula 2 scale: una indica turatia iar cealalta variatia procentuala a acesteia. Daca variatiile procentuale de turatie intre cilindri nu depasesc 4% se considera in stare tehnica buna.

In caz contrar se investigheaza cauzele care duc la functionarea defectuasa a cilindrilor la care s-a constatat cea mai mica reducere de turatie.
La motoarele diesel se intampina unele dificultati in aplicarea metodei, deoarece nu se poate masura turatia arborelui motor pe cale stroboscopica ci numai pe cale mecanica, iar domeniul determinarilor se limiteaza la zona de turatie in care regulatorul este activ.

Regimul de functionare se stabilizeaza in punctual 1. La intreruperea alimentarii unui cilindru, cuplul motor indicat se reduce la Mi, echilibrarea regimului de functionare putand fi realizata la starea 1 in cazul mentinerii constante a turatiei la -n1. Insa micsorarea cuplului motor duce la scaderea turatiei si regulatorul pompei de injectie va spori debitul injectat, marind momentul motor si restabilind echilibrul functional in punctul 2 la turatia n2 unde Mr=Mi. Deplasarea suplimentara a cremalierei pompei de injectie (in cazul pompelor in linie) care s-a produs la scoaterea din functiune a cilindrului respectiv poate fi masurata cu un comparator montat la capatul liber al cremalierei, deplasare care serveste drept criteriu de apreciere a marimii neuniformitatii functionarii cilindrilor.

Anunțuri

From → Diagnostice Auto

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: