Skip to content
Tags

Cifra octanica

8 Septembrie 2012

Cifra octanica (CO) a unei benzine reprezinta rezistenta la autoaprindere a combustibilului, adica rezistenta la detonatie.

Cifra octanica se defineste prin compararea comportarii benzinei cu cea a unui amestec etalon, format din hidrocarburi cu proprietati antidetonante opuse. Drept hidrocarbura care detoneaza usor, adica are rezistenta la autoaprindere mica, se foloseste normal heptanul (C7H16 ), caruia i se atribuie, in mod conventional cifra octanica CO=0. Drept hidrocarbura care detoneaza greu, adica are rezistenta la autoaprindere mare, se foloseste izooctanul (2,2,4-trimetilpentan) (C8H18 ), caruia i se atribuie, in mod conventional cifra octanica CO=100. Cifra octanica este definita de procentul de izooctan in volumul amestecului etalon.

Definirea cifrei octanice a fost facuta in jurul anului 1926 de chimistul Russell Marker de la Ethyl Corporation. Alegerea n-heptanului s-a datorat posibilitatii de a se obtine substanta foarte pura, fara urme de alti izomeri ai heptanului sau octanului, prin distilarea rasinii de pin Jeffrey. Obtinerea heptanului din alte surse, de exemplu din titei nu se poate face la puritatea necesara unei substante etalon.

Comparatia dintre comportarea benzinei a carei cifra octanica se determina si a amestecului etalon se face pe un motor special, CFR, al Comitetului Cooperativ pentru Cercetarea Combustibililor (Cooperative Fuel Research Committee), care permite realizarea unui raport de comprimare variabil, in conditii sandard, stabilite de Asociatia Americana de Incercari si Materiale (American Society for Testing and Materials) (ASTM), respectiv permite realizarea unui nivel de detonatie determinat. Cifrele octanice a benzinei, respectiv a amestecului etalon se considera egale daca in conditiile de incercare standard produc aceeasi intensitate a detonatiei.

Se folosesc doua metode pentru determinarea cifrei octanice:
– metoda Research (CO/R sau CO/Ce). Determinarea cifrei octanice se face la turatia de 600 rpm.
– metoda Motor (CO/M). Determinarea cifrei octanice se face la turatia de 900 rpm.

Metoda CO/R da valori ceva mai mari decat metoda CO/M, insa pericolul de detonatie este mai mare la turatia de cuplu maxim (mai mica), asa ca metoda CO/R este preferata pentru caracterizarea benzinelor pentru automobile. In aviatie, datorita faptului ca acolo motoarele lucreaza turate, se prefera caracterizarea benzinelor (de exemplu AvGas) prin metoda CO/M.
O benzina cu CO mai mare permite realizarea unor rapoarte de comprimare mai mari, deci motoare cu randament indicat mai mare si, la aceeasi cilindree, cu puteri mai mari.
La un motor cu raport de comprimare dat, folosirea unei benzine cu CO mai mica decat cea prevazuta prin proiect deformeaza diagrama indicata, micsorand randamentul indicat, si determina aparitia detonatiei, distrugand motorul. Folosirea unei benzine cu CO mai mare decat cea prevazuta prin proiect deformeaza si ea diagrama indicata, micsorand de asemenea randamentul indicat, ducand la o risipa inutila.

Cifra octanica nu este legata de cantitatea de caldura degajata prin ardere, adica de puterea calorifica a combustibilului, deci o benzina cu o CO mai mare nu e „mai buna” in acest sens.

In Europa si Australia cifra octanica afisata la pompele de benzina este CO/R. In SUA si Canada cifra octanica afisata este media CO/R si CO/M, asa-numita „cifra octanica la pompa” (Pump Octane Number) (PON), cea ce face ca valorile afisate sa fie cu 4-5 unitati mai mici. Benzina CO95 din Europa este echivalenta cu CO90 din SUA.

Din definitia cifrei octanice nu trebuie inteles ca o benzina este formata dintr-un amestec de n-heptan si izooctan in proportia respectiva. De asemenea, valoarea CO=100 nu este limitativa, exista combustibili cu rezistenta la detonatie mai mare decat izooctanul, adica cu CO mai mare ca 100. Exemple de astfel de combustibili sunt benzina de curse, benzina de aviatie (de exemplu AvGas), gazul petrolier lichefiat (GPL) sau alcoolul (de exemplu etanolul are CO/R = 129).

Ridicarea cifrei octanice se poate face si prin aditivare cu diferite substante, dintre care cele mai cunoscute sunt tetraetilul de plumb (TEP), Metil-tert-butil-eterul (MTBE) si toluenul (TEP), folosit in „benzina cu plumb” se descompune usor in radicali care reactioneaza cu combustibilul si oxigenul in primele faze ale aprinderii, incetinind aprinderea, cu un efect de ridicare a cifrei octanice. Din pacate, TEP este toxic, iar utilizarea sa a fost limitata dupa 1970. Mai este folosit la benzinele de aviatie.

Benzinele sunt foarte diferite ca si compozitie, in functie de originea titeiurilor si de metoda de obtinere.
Amestecul benzinelor cu CO diferite genereaza o benzina cu CO impredictibila.
Detonatia se reduce sau dispare complet cand se utilizeaza benzine superioare, cu cifra octanica mare.
Daca se folosesc aditivi pentru cresterea cifrei octanice este recomandata respectarea dozarii prescrise si folosirea unor produse de calitate.

Anunțuri

From → Auto Diverse

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: