Sisteme pentru comanda multipunct a injectiei pe benzina


Sistemul de injectie KE Jetronic

Majoritatea echipamentelor cu comanda electronica a injectiei benzinei au fost dezvoltate de firma Bosch seria Jetronic. Sistemul KE Jetronic foloseste reglajului pneumo hidraulic inlocuieste regulatoarele de presiune mecanice cu altele comandate electronic. Blocul electronic modeleaza semnalele de comanda in functie de temperatura lichidului de racire, pozitia obturatorului si dozajul amestecului.

Sistemul de aprindere si injectie D Jetronic

Acesta este tipul de reglaj combinat, cu injectie intermitenta, folosit pe autoturismele Wolkswagen. La pornirea la rece combustibilul nu se mai incalzeste si de aceea la temperaturi scazute (-25 grade Celsius) se intampina dificultati la pornire. Pentru a evita aceasta in spatele obturatorului este plasat un injector care asigura pornirea motorului rece chiar la temperaturi ambiante de -30 grade Celsius. Injectoarele pot fi comandate individual sau pe grupe in baza unor semnale.

Sistemul de injectie Pijet

Firma Piper FM a elaborat instalatia de alimentare prin injectie Pijet, asistata electronic, destinata productiei de masa a autoturismelor de litraj mic si mijlociu cu pret de cost convenabil. Este o instalatie la care reglajul se face in functie de randamentul umplerii, iar injectia individuala este intermitenta.

Sistemul de injectie de benzina L Jetronic

Reglarea cantitatii de benzina injectata pe ciclu se realizeaza ca si la KE Jetronic, in functie de cantitatea de aer aspirat de motor. In acest sens traductorul de presiune este inlocuit cu un debitmetru de aer. In varianta imbunatatita echipamentul este prevazut cu un traductor de oxigen care permite controlul riguros al formarii amestecului aer-combustibil in functie de procentul de oxigen din gazele de evacuare.

Sistemul de injectie de benzina LH Jetronic

Sistemul LH Jetronic (Daewoo Cielo, Espero) seamana destul de mult cu precedenta varianta analizata (L Jetronic). Diferenta rezida in metoda de detectare a cantitatii de aer aspirata de motor care, la aceasta varianta, este realizata cu un debitmetru cu fir cald. Rezultatul acestor masurari este independent de masa volumica de aer, aspirat ce depinde insa de presiune si temperatura. Varianta LH Jetronic dispune de o centrala de comanda in care sunt inscrise valorile corespunzatoare unei cartografii „Dozaj/aer carburant” (spre deosebire de L Jetronic unde punctele de optim corespundeau unui reglaj „sarcina – regim”. Incepand cu acest sistem (cronologic) dispare injectorul suplimentar pentru imbogatire (existent la L Jetronic), reglajul carburatiei asistata electronic, fiind mult mai eficace.

Sistemul de injectie de benzina LU Jetronic

Sistemul LU/LE Jetronic este identic cu sistemele anterioare din generatia L* Jetronic dar dispune de o functie suplimentara ce face posibila formarea amestecului utilizat de motoarele alimentate cu benzina fara plumb. Acest sistem are o larga utilizare in prezent echipand un segment important din motoarele actuale. BMW (320,318,528,530), Fiat (200, Strada, Bravo-Brava), Datsun.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s