Particulele


Particulele reprezinta un amestec de substante organice si anorganice prezente in atmosfera atat in forma lichida, cat si solida, care provin din gazele arse. Definirea particulelor se face implicit prin procedeul de masurare a acestora, fiind in cazul motoarelor cu aprindere prin comprimare „materia colectata pe un filtru special la trecerea gazelor arse emise de un motor cu aprindere prin comprimare, gaze diluate cu aer curat pana la obtinerea temperaturii acestora de maximum 52°C“.
Dupa marime, se considera particule mari acele particule care au un diametru mai mare de 2,5 μm, iar particule mici cele sub 2,5 μm diametru. Emisia de particule a motoarelor cu aprindere prin comprimare este mult mai mare decat a m.a.s., chiar utilizand benzine etilate. Raportul acestor emisii variaza intre 6 si 22 (4 – 7 g/l pentru autovehicule grele, fata de 0,65 g/l pentru motoarele cu benzina), iar daca raportarea se face in g/km, valoarea emisiei de particule m.a.c./m.a.s. este 500:1.
Exista o ingrijorare crescanda asupra efectelor pe care le produc particulele asupra sanatatii. S-au facut cercetari asupra fractiunii de carbon din particule carbonul nu este toxic, dar proprietatile sale fizice pot afecta functia celulara a plamanilor. Particulele de carbon emise de motoarele diesel sunt foarte mici si penetreaza adanc in plamani, unde se acumuleaza. In timp, acumularea carbonului poate intarzia mecanismul de curatare pulmonara.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s