Compusi organici si aromatici


Compusii organici volatili (VOC) – cuprind o gama larga de substante:
– hidrocarburi (alcani, alchene, compusi aromatici)
– halocarburi (tricloretilena)
– compusi oxigenati (alcooli, aldehide, cetone).
Toti acestia sunt compusi organici carbonati suficient de volatili pentru a exista sub forma de vapori in atmosfera. Majoritatea masurarilor de VOC se fac in functie de continutul lor de carbon, fara analiza componentelor individuale. Nu se pot face generalizari ale efectelor asupra sanatatii produse de aceste substante, unele sunt toxice si chiar suspectate de a fi cancerigene. Multe dintre VOC contribuie la formarea secundara a poluantilor si la reducerea stratului de ozon stratosferic.
Aldehidele – reprezinta substantele cu contributia cea mai mare la formarea ozonului. In special formaldehida si acetaldehida sunt prezente in gazele de evacuare, ele sunt toxice si posibil cancerigene.
Olefinele – sunt compusi nesaturati foarte reactivi, cu multi atomi de carbon in molecula si care pot accepta atomi de hidrogen sau de clor, ei au tendinta de a forma ozon si sunt foarte toxici. Una dintre olefinele cele mai periculoase este butadiena.
Compusii aromatici – sunt compusi ai carbonului, in care atomii de carbon formeaza inele ciclice hexagonale, compusii cu doua sau mai multe inele, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) se formeaza ca rezultat al pirolizei, in timpul arderii. Unii compusi aromatici formeaza ozon si sunt toxici. Benzenul este substanta cu efect cancerigen dovedit asupra oamenilor, conform aprecierii facute de IARC (Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului).
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s