Skip to content

Procedura de vanzare-cumparare, radiere si inmatriculare a unui autovehicul

3 Iulie 2012

Procedura de vanzare-cumparare 

Detinatorul poate instraina vehiculul pe baza certificatului de inmatriculare, a cartii de identitate a vehiculului si a contractului de vanzare – cumparare pentru un vehicul folosit.

Cartea de identitate a vehiculului, in cazul in care pentru vehiculul respectiv nu a fost eliberat un asemenea document, se obtine de la filiala locala a Registrului Auto Roman care completeaza datele despre vehicul. Datele despre detinator se completeaza de catre serviciul circulatie care a inmatriculat vehiculul.

Formularul fisei de inmatriculare si cel al contractului de vanzare – cumparare a unui vehicul folosit se obtin de la serviciul circulatie.

Inainte de a contacta cumparatorul, vanzatorul trebuie sa completeze casetele A si D din fisa de inmatriculare si sa obtina in caseta E, viza organului financiar in raza caruia domiciliaza (isi are sediul). Viza atesta cfi au fost achitate, fata de stat, debitele referitoare la vehicul si acesta este liber de orice sarcini. Perfectarea vanzarii – cumpararii se face prin completarea de catre vanzator si cumparator a rubricilor prevazute in contractul de vanzare – cumparare si certificatul de radiere si prin indeplinirea obligatiilor mentionate in rubrica (5) a contractului. In plus vanzatorul trebuie sa mentioneze pe certificatul de inmatriculare al vehiculului in mod citet “Instrainat catre …………………………………………………………………………………. la data de ………………..” si sa semneze ori, in cazul persoanei juridice, sa aplice stampila, iar cumparatorul sa completeze caseta B din fisa de inmatriculare.

Contractului de vanzare – cumparare i se poate atasa o anexa cu clauze suplimentare.

Procedura de radiere din evidenta serviciului de circulatie si a organului financiar


Vanzatorul si cumparatorul se prezinta la serviciul circulatie unde este inmatriculat vehiculul cu urmatoarele documente: cele trei exemplare ale contractului de vanzare – cumparare (si ale certificatului de radiere), cartea de identitate in care vanzatorul este inscris de catre serviciul circulatie, certificatul de inmatriculare cu mentiunea vanzatorului privitoare la instrainare, fisa de inmatriculare avand completate casetele A, B, D si E, precum si cu placile cu numerele de inmatriculare.

Vanzatorul primeste exemplarul 3 al contractului de vanzare – cumparare si al certificatului de radiere, iar cumparatorul celelalte doua exemplare ale contractului, cartea de identitate avand mentionata radierea din circulatie precum si fisa de inmatriculare pe care a prezentat-o.

Radierea vehiculului de pe numele vanzatorului din evidenta organului financiar se face de catre serviciul circulatie.

Inmatricularea vehiculului


Cumparatorul se prezinta la organul financiar in raza caruia isi are domiciliul (sediul) cu cartea de identitate, fisa de inmatriculare avand completate casetele A, B, D si E si contractul de vanzare – cumparare (exemplarul l). Dupa achitarea impozitului asupra mijloacelor mecanice de transport si a primei de asigurare prin efectul legii, organul financiar completeaza caseta C a fisei de inmatriculare.

Cumparatorul se prezinta la serviciul circulatie in vederea inmatricularii vehiculului cu contractul de vanzare – cumparare, cartea de identitate a vehiculului, fisa de inmatriculare, avand completate casetele A, B, C, D si E si chitanta de plata a taxei de inmatriculare. Persoanele fizice trebuie sa aiba asupra lor actul de identitate, iar in cazul persoanelor juridice este necesara o adresa de solicitare a inmatricularii vehiculului.


Precizari privind atribuirea numarului de inmatriculare


Numarul de inmatriculare se acorda de regula intr-o ordine strict crescatoare. In acest caz cumparatorul primeste pe loc placile cu numarul de inmatriculare, achitand contravaloarea acestora. Daca doreste un numar de inmatriculare preferential, solicitantul plateste pe langa contravaloarea placilor si contravaloarea prestatiei de atribuire a unui numar preferential, urmand ca pana la sosirea placilor cu numarul dorit vehiculul sa circule cu numar provizoriu. Vanzatorul poate solicita serviciului circulatie pastrarea pe o perioada de un an a numarului de inmatriculare detinut, achitand contravaloarea prestatiei de pastrare a unui numar de inmatriculare.

Recomandari pentru vanzator


Inainte de perfectarea vanzarii – cumpararii asigurti-va ca datele personale ale cumparatorului inscrise in contract sunt cele reale (confruntati aceste date cu actul de identitate).
Nu inmanati cumparatorului cartea de identitate a vehiculului inainte de primirea sumei convenite ca pret al vanzarii.
Pentru a fi sigur ca vehiculul va fi radiat din evidenta serviciului circulatie si a organului financiar, mentionati instrainarea in certificatul de inmatriculare si insotiti cumparatorul la serviciul circulatie in vederea radierii vehiculului. Altfel, exista riscul ca noul proprietar sa foloseasca vehiculul inmatriculat pe numele dumneavoastra, cu toate consecintele ce decurg din acest fapt, inclusiv plata in continuare a obligatiilor fiscale.

Recomandari pentru cumparator


Inainte de perfectarea vanzarii – cumpararii asigurati-va ca datele personale ale vanzatorului, inscrise in contract, in cartea de identitate, in fisa si certificatul de inmatriculare sunt cele reale (confruntati aceste acte cu actul de identitate). Pentru a nu risca sa cumparati un vehicul furat asigurati-va ca datele de identificare ale acestuia sunt cele reale. In acest sens confruntati seria caroseriei si a motorului de pe vehicul cu cele inscrise in cartea de identitate (rubrica 6 si respectiv rubrica 10 din tabelul A, pagina 2), contractul de vanzare – cumparare, fisa si certificatul de inmatriculare.
Verificati cu atentie data aplicarii vizei de catre organul financiar in caseta E. Recomandam ca intre data inscrisa in caseta E si data perfectarii vanzarii – cumpararii sa nu existe o diferenta mai mare de 48 de ore. Daca aceasta diferenta este mai mare puteti solicita vanzatorului o alta fisa avand data actualizata, in caz contrar riscati cumpararea unui vehicul grevat de eventuale sarcini.

ATENTIE! Cartea de identitate a vehiculului este documentul care atesta, pentru persoana care o detine, dreptul de proprietate asupra vehiculului. Nu o deteriorati si pastrati-o intr-un loc sigur!

 

Contract_vanzare_cumparare
 

Anunțuri

From → Recomandat

One Comment
  1. Popa permalink

    1. Pe contractul de vanzare-cumparare e necesara vreo stampila?
    2. E neaparat sa trec masina pe rol fiscal in localitatea unde am domiciliul stabil sau pot si in localitatea unde am flotant?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

cristinalincu.wordpress.com/

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

Have you ever stopped to think..damn, I'm one weird motherfucker?!

%d blogeri au apreciat asta: