Skip to content

Cum iti negociezi un salar?

12 Mai 2012

Fiecare dintre noi cred ca a intampinat greutati cand a fost pus sa-si negocieze un salariu in timpul unui interviu.
Ne-am gandit sa venim cu cateva idei in ajutorul celor interesati.

1. Prima data cand aplicam la un job ar trebui sa avem in vedere si faptul ca la un moment dat in timpul interviului o sa fim pusi in postura de a discuta sau a negocia un salariu cu angajatarul. Astfel dupa ce aplicat cu CV-ul la un job ar trebui sa cercetati cam cat valoreaza pe piata acel job si cam cat este platit in general. Se pot obtine informatii gratuite de pe internet, iar ideal ar fi ca sa va informati din cel putin 3 surse diferite si apoi sa concluzionati cat valoreaza jobul in functie si de experienta dumneavoastra.

2. Ideal ar fi sa evitati oarecum sa va dezvaluiti asteptarile salariale. Strategia fundamentala pe care o aplica angajatorii este aceea de a pune presiune pe candidati sa dezvaluie asteptarile lor salariale. Modul in care puteti face fata intrebarilor referitoare la salariu este sa raspundeti ca sunteti flexibil/a in ceea ce priveste salariul si ca va asteptati sa castigati un salariu corect si decent pentru postul la care ati aplicat.

3. Cand completati aplicatia care va intreaba despre salariul din trecut pe care l-ati avut indicat ar fi sa completati spatiul respectiv cu „discut personal”, ideal ar fi sa nu dati prea multe detalii despre salariul din trecut.

4. Nu este indicat sa acceptati pe loc oferta salariala. Indicat ar fi sa cereti o oferta scrisa de la angajator. Sa multumiti angajatorului pentru oferta facuta. Puneti intrebari sa va lamuriti despre alte beneficii cum ar fi asigurare medicala, concediu, prime si alte bonusuri. Cereti pana la 48 de ore ragaz sa puteti evalua oferta si eventual sa o puteti discuta si cu familia. In intervalul lasat faceti o schema in care treceti oferta primita si oferta dorita iar diferenta dintre ele reprezinta punctele negocierii.

5. Ultimul pas il reprezinta negocierea. In primul rand ar trebui sa va exprimati recunostinta pentru oferta primita si entuziasmul de a lucra pentru angajator. Incepeti cu prioritatea numarul 1 si anume salariul avand in vedere urmatorul scenariu: spre exemplu precizati ca asteptarile pe care le aveati erau pentru un salariu de 2000 euro pe luna, bazandu-va pe o evaluare generala a acestei pozitii pe piata muncii. Angajatorul sa zicem ca spune ca este autorizat sa ofere 1500 euro pe luna. Dumneavoastra precizati ca acceptati 1700 euro pe luna. De cele mai multe ori angajatorul se consulta, eventual da un telefon si revine cu o oferta revizuita de 1700 euro. Scopul fiind atins indicat ar fi sa dati mana cu angajatorul la sfarsitul negocierii si sa cereti noua oferta in scris.

Trebuie sa tineti cont ca negocierile pot avea loc in mai multe intalniri. Trebuie sa va pastrati calmul si sa intuiti cand trebuie sa insistati si cand sa va retrageti.
Speram ca cele de mai sus sa va fie de ajutor.

Anunțuri

From → Recomandat

2 comentarii
  1. jaki permalink

    si daca angajatorul spune ca nu poate oferi 1700? Si noi vrem locul respectiv de munca? Bagam coada intre picioare si acceptam 1500? Ce ati prezentat dv aici e o situatie ideala de care nu prea are omul parte. Daca aveti idei constructive si pt cazul asta,chiar as fi interesata sa citesc.va multumesc

    • Era vorba de un exemplu ce-i drept … in cazul in care compania nu doreste sa ofere suma respectiva ar trebui sa insistati pe cunostiintele, aptitudinile si experienta d-voastra de munca in domeniu pe care sa le expuneti intr-o lumina cat mai favorabila in fata angajatorului si pe programul de lucru. Nu trebuie sa va dati batuta de la prima negociere trebuie sa-i induceti angajatorului in subconstient ideea ca sunteti o persoana valoroasa de a carei servicii compania nu se poate dispensa…adica angajatorul nu poate gasi pe moment sau sa scolarizeze rapid o persoana sa va poata inlocui eficient si sa posede acelasi randament la locul de munca. Aduceti recomandari suplimentare de la persoane cu care ati lucrat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Povesti cu flori

Florile te insoțesc toată viața!

delamineblog

învăţăm unii de la alţii!

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

POETICEŞTI

,,prin cuvânt nu creăm numai lumi noi, ci ne zidim pe noi înşine. cuvântul posedă însuşiri autodemiurgice." - LUCIAN BLAGA

Libertatea este disciplina liber asumată

Și când încep să scriu, libertatea mea nu are limite

Bitu Mihai

Pe acest blog gasiti filme online subtitrate 2015

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

armonie acvatica

scrieri, scrieri...

Radu

http://www.raduc.eu/

Dor De Dragoste

Despre viaţă. Proză, poezie şi imagini

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Vultureşti

Auf einmal ist alles relativ

Marius Crăciun

"Trec ani care nu se mai întorc"

Adolescenți Senzaționali

De la un suflet tânăr, pentru suflete și mai tinere...

Floartgraphy

Photo.Video.Webdesign.

imaginecontinua

Lumea de altadata si cea de azi.....

Printre extreme

cautam calea de mijloc

Vali Crintea

blog cu şi despre viaţă

CABINET DE AVOCAT CRISTIAN IOAN

„Ştiinţa dreptului este cunoaşterea lucrurilor divine şi umane, ştiinţa de a deosebi ceea ce este drept de ceea ce este nedrept.”

loredanamilu.wordpress.com/

Loredana Buciumeanu (Milu)

Jurnal

Hello me! It’s me again! It’s nice talking to myself…

Newparts Auto

Blog dedicat pasionatilor si posesorilor auto.

Litere Stacojii

Filosofia vieții...

Origamimela

Verba volant, scripta manent !

startachim blog

fotografii,articole,videoclipuri,utile,photos

Insula Ekklesia

Un blog pentru (tine)ri - Sa ai primavara in suflet mereu!

Adiutza87

~Cine nu are maimutze sa-si cumpere!~

Num Lock's Blog

Cum vrei, putem discuta şi aici.

bibicrau

o multime de lucruri si trairi..

%d blogeri au apreciat asta: